2 Cellos bi bili najbolji za otvaranje Rijeka 2020

Objavljeno 30.12.2018 - Kultura

2 Cellos bi bili najbolji za otvaranje Rijeka 2020

Najvažnije kulturno događanje od osamostaljenja Hrvatske je stolovanje Rijeke 2020 u obliku glavnoga grada kulture staroga kontinenta.

Do tog važnog trenutka dijeli nas još samo godinu dana, a građani Rijeke u u strahu da se još ništa nije napravilo.
Što očekuju građani Rijeke kako se ne bi osramotili mi kao grad i cijela država?

Pa prije svega grad treba detaljno urediti s naglaskom na estetiku. U Rijeci treba urediti i staviti u funkciju dva velika kazališta, HNK i Teatro Fenice jer su ove zgrade hramovi kulture i bez njih se doslovno ne može stolovati europskom kulturom.
Grad treba urediti svoja pročelja na svome “licu”, urediti sve zgrade od Rive boduli do autobusnog kolodvora, urediti sve kolodvore i zračne luke, riječki lukobran, Rikard Benčić koji samo godinu uoči važne titule za Rijeku izgleda neprihvatljivo.

Trgovačko društvo RIJEKA 2020 d.o.o. koje treba koordinirati sva događanja oko projekta Rijeka 2020 zajednički su osnovali Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, sa svrhom provođenja projekta Europska prijestolnice kulture za 2020. godinu u Republici Hrvatskoj. Zadatak Društva je samostalna, efikasna i transparentna provedba projekta Rijeka 2020 – EPK tako da će se implementirati operativne, programske i komunikacijske strategije, dok će infrastrukturne investicije obuhvaćene Prijavnom knjigom voditi Grad Rijeka, odnosno Primorsko-goranska županija.

Nadzorni odbor:
Ivan Šarar, predsjednik
Nada Gunjača, članica
Snježana Prijić-Samardžija, članica
Dragica Marač, članica
Iva Kelentrić, članica

Do sada se zna da se oko ovoga projekta vrti 30 milijuna eura, no građani imaju jako malo informacija o samim događanjima ili o predstavaka, te o uređenju i novitetima u samoj Rijeci. Iako u vrhu ovoga projekta sjede ljudi koji se vole podičiti da su vrhunski PR menageri, na redakciju press@kigo.hr do sada na ovu temu nije stigla niti jedna jedina obavijest, što je za mediji koji postoji skoro deset godina pravo iznenađenje.
Iako se na službenim stranicama Rijeka 2020 hvale da će ukupno biti oko 1000 kulturnih događanja u 2020. i da će biti 105 turističkih atrakcija, nitko od građana nema pojma što će to sve biti pa se tako može kazati da su građani izuzeti iz organizacije kulturnih događanja u Rijeci što je za jedan dobar PR poražavajuće.

Još jedan problem koji muči organizatore je osipanje prvotnog tima i redoviti odlazak nekih sudionika koji su nezadovoljni s onime što vide.

U Razgovoru s ljudima koji vole kulturu u Rijeci saznajemo da bi većini bilo drago da proslavljeni 2 Cellosi nastupaju na svečanom otvorenju Rijeke kao europske prijestolnice kulture 2020. Oni zadovoljavaju sve kriterije jer su poznati, kulturni, obrazovani, povezuju različite glazbene žanrove i dolaze iz dvoje države.

Građani žele u Rijeci vidjeti i neke velike svjetske zvjezde, evo dok je primjerice rumunjski Sibiu bio glavni grad kulture Europe kod njih su nastupali i Prodigy i grupa EUROPE iz Švedske te različite svjetske filharmonije od čega je najviše pozornosti bilo na onoj u Luksemburgu. U Sibiu su obnovljeni kolodvori, fasade, stari grad, zračna luka, koncertne dvorane i kazališta. Francuski iluzionisti s vatrometom pod imenom GRUPA F otpratili su na dočeku 2008. godine predsjedanje Sibiua na posebno veličanstven način vatrometom koji je trajao pola sata.

Građani i gosti su bili oduševljeni s onime što im se događalo u gradu za vrijeme dok je Sibiu bio glavni grad kulture Europe, a što je s Riječanima?

Riječani za sada po strani promatraju događanja oko projekta Rijeka 2020.
Većina ih drži da se organizacija grada nije pomakla s mrtve točke, da se do sada previše potrošilo novaca za nejasne radnje i na krive ljude te da u upravi cijeloga projekta sjedi jako malo Riječana ili onih koji žive u Rijeci.
Riječani drže da nema šanse da se grad pripremi da 01.01.2020. sve bude pristojno i gotovo jer se brod Galeb prekasno počeo uređivati, za Tetro Fenice nema nikakvog rješenja, nema planova za uređenje ili izgradnje novih kolodvora i zračne luke. Do sada niti jedna od internacionalnih zvijezdi nije potvrdila dolazak u Rijeku, čak je potpuno nejasno kako će izgledati spektakurarna noć dočeka 01.01. 2020. usred Rijeke i hoće li ikakvog događanja i biti.

Od Rijeka 2020 d.o.o građani očekuju jasnu komunikaciju da se na vrijeme vidi do kuda su došle pripreme i gdje je najkritičnije te zašto?

Hoće li Rijeka biti dostojni glavni grad kulture Europe ovisi samo o politici grada, županije i države. U slučaju propasti projekta odgovornost bi trebale značiti političke ostavke kao i povratak novaca koje su političari dobivali za vrijeme dok su obnašali dužnosti vođenja grada.

ijeka iza Nove godine treba zasukati rukave….hoće li doista biti tako?

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u