175. obljetnica dolaska prvog turističkog broda u Dalmaciju

Objavljeno 01.07.2019 - IzdvojenoTurizamVijesti

175. obljetnica dolaska prvog turističkog broda u Dalmaciju

Šibenik, Skradin, Nacionalni park Krka i Zadar obilježavaju važnu obljetnicu – 175 godina dolaska parobroda na prvo turističko kružno krstarenje po Dalmaciji!

Na važnu obljetnicu u povijesti organiziranog bavljenja turizmom u Hrvatskoj, ukazao je šibenski kroničar Darko Gulin, koji je podatak otkrio proučavajući povijesne dokumente. Tim je povodom organizirana plovidba od Šibenika do Skradinskog buka.

U morskoj panorami Šibenika uživali su i putnici parobroda “Imperatore” – prije 175 godina! Redom turisti! Jer austrijski je LLoyd odlučio novom ponudom nadopuniti tada redovite linije duž istočnojadranske obale.

– Prvi izlet bio im je Venezia, Ancona, pa Pula i onda 29.6.1844. godine oni su organizirali izlet u Dalmaciju: Šibenik, posjet Slapovima Krke i na povratku u Zadar, govori Gulin.

Bilo je to prvo putovanje motivirano znatiželjom i zadovoljstvom, kako se tada definirao turist. Pravo kružno krstarenje! Turisti su zatim manjim parobrodom iz Šibenika otišli na izlet na Skradinski buk.

Tom smo povijesnom brazdom zaplovili iz Šibenika, kanjonom Krke, do Nacionalnog parka. Na brodu ovaj put – ljudi koji o turizmu skrbe i od njega žive!

Grad s dva UNESCO-va spomenika i dva Nacionalna parka u okolici, dobio je tako novi turistički adut. Današnji Šibenik luka je pristajanja za stotinjak kruzera godišnje. A na njima u Krešimrov grad doplovi oko 35 000 turista.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u