159.5 milijuna kuna za konačnu bolju organizaciju prometa

Objavljeno 02.07.2019 - GospodarstvoVijesti

159.5 milijuna kuna za konačnu bolju organizaciju prometa

Svečano potpisivanje ugovora za izvođenje radova na projektu namijenjenom unaprjeđenju infrastrukture riječke luke na novoizgrađenom Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu – Rekonstrukcija teretnog dijela željezničkog kolodvora Rijeka i izgradnja intermodalnog terminala na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu održati 4. srpnja 2019. godine s početkom u 16 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

Građani Rijeke se nadaju da će ti novci biti dostatni da se konačno prekine praksa prijevoza kontejnera s jedne na drugu stranu Rijeke jer to blokira cijeli grad i vrlo često izaziva kaos u vrlo loše organiziranoj luci Rijeka.

Ugovor za radove ukupne vrijednosti 159.522.368,41 kn (bez PDV-a) će potpisati investitori: ravnatelj Lučke Uprave Rijeka Denis Vukorepa, i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, te odabrani izvođač radova, Tine Svoljšak, direktor tvrtke SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana d.d. Svečanost potpisivanja, svojom prisutnošću, uveličat će ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
Za projekt „Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište (POR2CORE-ZTC)“ osigurano je 85-postotno sufinanciranje iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF). Ukupna vrijednost projekta iznosi 31,6 milijuna, eura od čega europski udio iznosi 26, 8 milijuna eura. U sklopu projekta modernizirat će se postojeći željeznički kolodvor i izgraditi intermodalni terminal na novoizgrađenom Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu.

Tako će se, između ostalog, rekonstruirati 12 postojećih kolosijeka, izgraditi četiri nova kolosijeka, rekonstruirati postojeća kontaktna mreža, postaviti nova rasvjeta te će se izgraditi dvije kranske staze za potrebe portalnih dizalica. Ovaj zajednički projekt Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture d.o.o. pridonosi razvoju prometne povezanosti luke Rijeka kao jedne od osnovnih (core) luka na Mediteranskom transeuropskom prometnom koridoru postizanjem visoke razine učinkovitosti u intermodalnom prijevozu.

Građani su sve nestrpljiviji kako bi se luka Rijeka konačno stavila u normalnu funkciju i kako bi se kroz luku konačno počeo ostvarivati toliko željeni profit.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u