Zadar – “Dani masline” prelaze granice Hrvatske

Objavljeno 04.03.2010 - Gospodarstvo

U organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije u Zadru se dvanaesti put održavaju “Dani masline”

Manifestaciju će u ime generalnog pokrovitelja sutra u 10 sati u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Ulici dr. Franje Tuđmana otvoriti Vinko Milat, savjetnik ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, nakon čega će se održati nekoliko stručnih predavanja za maslinare. U subotu će se u dvorani 2 Sportskog centra Višnjik otvoriti izložbeno-prodajni sajam za građanstvo na kojem će izlagati maslinari Zadarske i Istraske županije te proizvođači pršuta i vina iz Zadarske županije.

Ulja sve kvalitetnija

Program manifestacije su jučer u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića predstavili suorganizatori i pokrovitelji: Jelena Gulan, predsjednica Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka Grada Zadra, Petar Pedišić iz HGK Županijske komore Zadar, Ivan Paštar, ravnatelj Škole i Dražen Sarić iz Zagrebačke banke, a konferenciju je vodila Ana Marušić.

– Ove godine je zaprimljen 331 uzorak maslinovog ulja, od čega je 66 posto iz Zadarske županije, 12 posto iz Istarske, 11 posto iz Šibensko-kninske, a ostalo iz Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, a dva su uzorka pristigla čak iz Slovenije, tako da možemo reći da je manifestacija ušla u međunarodne vode, rekla je Gulan te dodala da su rezultati kemijske i senzorske analize pokazali značajno poboljšanje kvaliteta u usporedbi s prethodnih 12 godina, posebno što se tiče ulja iz Zadarske županije.

Kako je pojasnila, ulja zaostala nakon analize će se tradicionalno donirati Domu za odrasle Sv. Frane, a jedan dio će biti vraćen Udruzi skradinskih ulja.

Segarić je istaknuo da maslinarstvo u Zadarskoj županiji doživljava renesansu.

– Ova manifestacija potiče što kvalitetniju proizvodnju ulja koja će u budućnosti biti prepoznata kao autohtona. Županija je do sad sufinancirala 87.000 sadnica masline, a i ubuduće će podržavati razvoj maslinarstva, rekao je Segarić.

Istaknuo je još kako bi trebalo raditi na edukaciji u svrhu bolje potrošnje maslinovog ulja.

– U Hrvatskoj se godišnje po stanovniku potroši 2 litre ulja dok Grci troše 24 litre, a Talijani 15 litara godišnje, tako da na tome zaista treba poraditi, rekao je.

Katić je kazao da je manifestacija “Dani masline” uvelike pridonijela afirmaciji maslinarstva u Zadarskoj županiji s obzirom na to da je sve veći broj maslinika, uljara te djevičanskih i ekstra djevičanskih ulja.

– I Grad Zadar je ove godine prvi put sufinancirao nabavku sadnica masline i obnovu starih maslinika, rekao je Katić.

Pedišić se osvrnuo na budućnost maslinarstva u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

– Prije ulaska u EU treba naše maslinare pripremiti i educirati za tržišnu utakmicu, okrupnjavanje zemljišta i tehnološki napredak, rekao je Pedišić.

Paštar je istaknuo povezanost Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionisata i Škole Stanaka Ožanića u čijem je laboratoriju i provedena kemijska analiza uzoraka.

Povoljniji krediti za maslinare

– Udruga je i nastala pod okriljem škole i vjerujem da će daljnjim međusobnim pomaganjem ostvarivati još bolje rezultate. Želio bih zahvaliti i dr. Marijani Matek Sarić i svim članovima Udruge, rekao je Paštar te dodao da je sretan što manifestacija Dani masline prelazi okvire Zadarske županije, čak i Hrvatske.

Senzorsku analizu je vršila Udruga senzorskih analitičara Olea Zadar koja je osnovana prošle godine.

U “Dane masline” se uključila i Zagrebačka banka koja posljednjih nekoliko godina u svojoj ponudi ima redovnu kreditnu liniju s nižom kamatnom stopom namijenjenu financiranju maslinara.

– Prije nekoliko godina smo prepoznali maslinarstvo kao važnu granu malog poduzetništva u Hrvatskoj te smo stvorili kreditnu liniju koju prilagođavamo potrebama maslinara, rekao je Sarić iz Zagrebačke banke.

Ovogodišnji Dani maslina se održavaju pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja uz ostale pokrovitelje: Zadarsku županiju, Grad Zadar, HGK Županijsku komoru Zadar, Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića Zadar, Grad Biograd, Grad Benkovac, Obrtničku komoru Zadarske županije i Zagrebačku banku.

Suorganizatori su Udruga senzorskih analitičara Olea Zadar, Hrvatski zavod za poljoprivrednu i savjetodavnu službu, Područni odjel Zadarske županije, Udruga maslinara i uljara Maslina Općine Poličnik, Udruga dalmatinskih uljara i Udruga maslinara Skradinsko ulje. Manifestaciju sponzoriraju i Općina Škabrnja, Općina Stankovci, Općina Novigrad i Nasadi d.o.o.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u