Kruzerima u Dubrovnik ove godine stiže novih milijun gostiju!

Objavljeno 03.03.2010 - Gospodarstvo

Kruzerima u Dubrovnik ove godine stiže novih milijun gostiju!

Dio luke unutar Gruškog zaljeva uredit će se i namijeniti isključivo međunarodnom prometu – brodovima koji su na kružnim putovanjima te luksuznim jahtama

Unatoč još jednoj teškoj godini za hrvatski i dubrovački turizam, posljedice gospodarske krize i recesije ne osjeća, čini se, jedino kruzerski turizam. Za razliku od lanjske sezone, dolazak kruzera 2010. godine završit će u plusu od oko 4,2 posto. Potvrdio je to Vjesniku ravnatelj Lučke uprave Vlaho Đurković koji, kao i drugi u Luci i Gradu, pozdravljaju Vladinu odluku – donesenu na inicijativu ministarstava turizma te unutarnjih i vanjskih poslova – kojom se ukidaju »pomorske vize« za putnike s kruzera u izvangraničnom području.
To je često zbog kompliciranog administriranja odbijalo dio posade i putnika od silaska s broda, a kompanijama je, s obzirom na cijenu od 120 kuna po osobi, predstavljalo i financijski izdatak jer su iznosi dosezali i desetak tisuća eura.
Budući da se Vladina odluka tiče i onih koji dolaze s područja »schengenskog režima«, uključujući putnike i brodove, zadovoljstvo je još veće, posebice jer se u ovoj godini očekuju i novi kruzeri koji će prvi put posjetiti Dubrovnik – »MSC Magnifica«, »Azura«, »Silver Spirit«, »Nieuw Amsterdam«, »Celebrity Equinox«, »Celebrity Eclipse« i »Queen Elizabeth«. U svakom slučaju, do kraja 2010. godine očekuje se ukupni promet putnika od oko 1,2 milijuna putnika.
Svi će oni od ove sezone – čiji je početak još na Novu godinu obilježila prvim ticanjem »Athena« dok će posljednje 26. prosinca imati »MSC Magnifica« – pristajati uz novu operativnu obalu u gruškoj luci. Obala je uređena s pomoću 26,5 milijuna kuna iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a u ime jamca, hrvatske vlade, svečano ju je na Sv. Vlaha otvorila premijerka Jadranka Kosor.
Rekonstrukcija operativne obale još je važnija spomene li se da od sada u grušku luku mogu pristajati i najveći brodovi na svijetu, veliki poput Straduna, dok su ranije dolazili uglavnom krstaši.
Modernizacija Luke Dubrovnik, međutim, ide dalje, te se pregovara s EBRD-om za dodatnih osam milijuna eura kredita da bi se nastavio projekt »Batahovina I«.
»To je za Lučku upravu veoma povoljan financijski aranžman s obzirom na to da se visina redovitih kamata kreće između dva i 3,5 posto, ovisno o visini LIBOR-a. Jamac je Vlada«, rekao je Đurković.
Riječ je, naime, o nastavku rekonstrukcije i gradnje operativne obale, točnije, o nastavku infrastrukturne faze razvoja luke, u sklopu sveobuhvatnog projekta razvoja moderne putničke Luke Dubrovnik koji u sljedećoj fazi predviđa razvoj objekata lučke nadgradnje.
Realizacijom infrastrukturnih projekata dio luke koji se nalazi unutar Gruškog zaljeva namijenit će se isključivo za međunarodni promet, odnosno brodove na kružnim putovanjima i luksuzne jahte, dok će se dio luke na području zvanom Batahovina organizirati kao pristanište za trajekte i ostale linijske brodove.
Projekt »Batahovina I« nastavit će se ove godine pod nazivom »Batahovina II«, što podrazumijeva intenzivan rad na pripremi infrastrukturnog područja kojim se prometno i ekonomski aktivira područje luke izvan Gruškog zaljeva. To područje, naime, ima veliku važnost za ukupnu prometnu sliku Grada jer će završetkom autoceste Zagreb-Dubrovnik biti omogućena izravna veza cestovnog i pomorskog prometa.

Trgovačkim centrima do bogatije ponude
Prema srednjoročnim razvojnim planovima, slijedi razvoj lučkog područja s modernim putničkim sadržajima. To su putnički terminali te novi hotelski kapaciteti, trgovački centri i sadržaji za zabavu i razonodu, što će obogatiti turističku ponudu i znatno povećati potrošnju.

Katarina Bulić/Vjesnik

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u