132 milijuna eura za uređenje luke Rijeka

Objavljeno 14.02.2020 - GospodarstvoIzdvojeno

132 milijuna eura za uređenje luke Rijeka

Dana 14. veljače 2020. godine u 10:00 sati u Dvorani za sastanke Lučke uprave Rijeka održano je svečano potpisivanje Ugovora za izvođenje radova u okviru projekta „Unaprjeđenje infrastrukture luke Rijeka – Terminal za rasute terete Bakar“.

Ugovor vrijedan 48.494.157,43 kuna (s PDV-om) su potpisali zamjenik predsjednika Uprave g. Duško Grabovac i član uprave g. Tomislav Kalafatić u ime Luke Rijeka d.d, s predsjednikom uprave GP Krk d.d., g. Josipom Purićem i prokuristom i opunomoćenikom tvrtki Colas Rail Hrvatska i Colas Rail SASu g. Bojanom Vuinom.
Svečanom potpisivanju su prisustvovali i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predstavnici regionalne i lokalne vlasti, župan Primorsko goranske županije, Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Bakra, Tomislav Klarić i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović.

Ministar Oleg Butković je uoči potpisivanja ovog ugovora istaknuo kako je u protekle četiri godine pokrenut i realiziran čitav niz projekata, „od dovršetka Zagrebačke obale u sklopu Rijeka Gateway projekta, do niza CEF projekata ali i ceste DC403, koji ukupno iznose više od 390 milijuna eura. Osim toga, pokrenut je veliki ciklus ulaganja u željezničku infrastrukturu koji je također izrazito bitan za luku Rijeka a sve to će u konačnici stvoriti preduvjete za povećanje prometa i razvoj ovog dijela Hrvatske.“ istaknuo je ministar Butković.
Ravnatelj Denis Vukorepa istaknuo je da Lučka uprava Rijeka ima u realizaciji ukupno sedam projekata koji se sufinanciraju iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Njihova ukupna vrijednost iznosi 133 milijuna eura.
Rijeka, 14.02.2020.
Sadržaj je isključiva odgovornost autora ove publikacije.
Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu sadržanih informacija.
Četiri CEF projekta su već u fazi radova: jedan na kontejnerskom terminalu AGCT, drugi na novom Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu, treći u Bazenu Raša, i četvrti kojim se uvodi novi jedinstveni IT sustav za cijelu lučku zajednicu. Ovaj današnji ugovor znači da i peti CEF projekt ulazi u fazu radova, a u iduća dva mjeseca se očekuje završetak postupka javne nabave za izvođače radova na preostala dva CEF projekta Lučke uprave Rijeka.
U tijeku svečanog programa obratili su se i župan Primorske – goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić i zamjenik gradonačelnika grada Rijeke Marko Filipović ocijenivši projekt značajnim za razvoj terminala za rasute terete u Bazenu Bakar ne samo riječke luke, nego i kvalitetne prometne povezanosti u cjelini. U ime Luke Rijeka d.d. gospodin Duško Grabovac istaknuo je važnost projekta za njih kao korisnika sredstava.
Projekt “Unaprjeđenje infrastrukture luke Rijeka – Terminal za rasute terete Bakar“ (POR2CORE-BCTB) je zajednički projekt Lučke uprave Rijeka i Luke Rijeka d.d. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.094.664 EUR-a, te se najvećim dijelom sufinancira iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting European Facility – CEF) odnosno s udjelom od 85%.
Posjetimo, Lučka uprava Rijeka provodi ukupno sedam projekata za koje je odobreno sufinanciranje iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Svih sedam projekata je u realizaciji, a njihova ukupno procijenjena vrijednost iznosi 132.865.303,00 EUR-a.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u