Zašto je važno održavati klima uređaj

Objavljeno 27.07.2012 - Vijesti

Zašto je važno održavati klima uređaj

Relativno mali broj vlasnika je upoznat s mogućim opasnostima kao posljedicom neodržavanja klima uređaja

Klima uređaji postali su sastavni dio prostora u kojima boravimo, a regulacijom temperature po našoj želji omogućavaju nam ugodan boravak unutar našeg doma ili poslovnog prostora. Ipak, još uvijek je relativno mali broj vlasnika upoznat s mogućim opasnostima kao posljedicom neodržavanja klima uređaja i zbog toga je važno istaknuti zašto je nužno njihovo pravilno održavanje i čišćenje.

Pravilnim održavanjem, osim što štedimo energiju, produljujemo i radni vijek klima uređaja jer zbog otežane cirkulacije zraka i zagušenosti neodržavana klima radi pod opterećenjem. Drugi, još važniji razlog jest mogući negativni utjecaj klima uređaja na naše zdravlje. U klimi se zadržava mnogo toga; prašina, pelud, insekti i razne nečistoće i zbog toga se, posebno ljeti, mogu razviti razni mikroorganizmi koji imaju štetan utjecaj na ljudsko zdravlje. Zrak iz neodržavane i neočišćene klime loše je kvalitete i može izazvati alergijske reakcije, bolesti dišnog sustava, glavobolje i potencijalno razne infekcije. Najopasniji ishod je legionarska bolest, izazvana Legionella bakterijama koje se mogu razviti unutar klimatizacijskog sustava.

Da bi se izbjegle ove nepoželjne tegobe i komplikacije potrebno je pravilno održavati klima uređaje. Uz malo odvojenog vremena osnovno održavanje klima uređaja može se obavljati samostalno, a podrazumijeva prije svega pranje filtera i kučišta uz upotrebu sredstva za dezinficiranje, nekoliko puta godišnje. Prije čišćenja važno je klima uređaj isključiti iz struje. Naravno, nisu svi klima uređaji isti, niti po snazi niti po veličini, a posebno zahtjevni mogu biti oni u poslovnim prostorima ukoliko su postavljeni izvan našeg dosega.

Važno je naglasiti da su klima uređaji štetni za zdravlje samo ako se pogrešno koriste, a to prije svega znači nesrazmjerno podešavanje temperature i nepravilno održavanje. Pridržavanjem ovih osnovnih uputa imat ćemo višestruke koristi – klima uređaj koji će dugo trajati te ugodan i po zdravlje siguran boravak unutar naša četiri zida.

 

 

IDE KLIMA Dinko Knežević, vlasnik tvrtke IDE KLIMA d.o.o. ovlaštenog zastupnika za Mitsubishi Electric, Gree, Daikin, Toshiba i Midea klime Rijeka.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u