Vesna Pusić pametnija od slovenskog kolege

Objavljeno 23.07.2012 - Vijesti

Vesna Pusić pametnija od slovenskog kolege

Hrvatska ima puno dužu kulturu postojanja diplomacije i logično je da ono što si dopušta mlada Slovenija, odrasla Hrvatska ne želi i dobrim primjerom pokazuje kako se radi u diplomciji

Nakon što je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izazvao buru u hrvatskim medijima najavom još jedne moguće slovenske blokade hrvatskog ulaska u Europsku Uniju,  ovoga puta blokadom ratifikacije pristupnoga ugovora u parlamentu, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić spušta loptu na zemlju.

Smatra da ratifikaciju pristupnog ugovora treba jasno razdvojiti od pitanja Ljubljanske banke. Danas će se sa slovenskim ministrom sastati u Bruxellesu, gdje ima razgovore o tome može li se pelješki most kandidirati za novac iz europskih strukturnih fondova. Pokušavamo to pitanje riješiti i svakako ćemo ga riješiti na kraju u okvirima koji su normalni i podnošljivi za obje zemlje, ali mislim da je tome važno prići kao nečemu što je naš zajednički projekt, a ne prostor sukoba, smatra Pusić. Na sastanku će sudjelovati i europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn te ministri vanjskih poslova Italije i Grčke.

Podsjetimo, Erjavec u slovenskim medijima uvjetuje ratifikaciju pristupnog ugovora odustajanjem Zagreba od stare devizne štednje hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci. Riječ je o 545 milijuna nekadašnjih njemačkih maraka, višestruko uvećanih za zatezne kamate. Hrvatske banke do tog novca pokušavaju doći sudskim postupcima.

Zanimljivo je da slovenski diplomat ne traži da se Slovenija izbaci iz EU dokle god navedeni problem ne riješi s Hrvatskom. Pita li se itko uopće kako je Slovenija i mogla uć u EU bez da je riješila probleme s granicom i Ljubljanskom bankom, te posebno spor s “izbrisanima” koji je nedavno izgubila.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u