HRT, šok za šokom

Objavljeno 13.07.2012 - Vijesti

HRT, šok za šokom

Najvažnijim hrvatskim medijem upravljaju duhovi. VD glavni ravnatelj, VD, glavni urednik, VD urednik informative…sve je VD. Tako da uskoro očekujemo i promjenu imena u VD HRT

Kako to da godinama na HRTu političari ne mogu odabrati stabilno vodstvo na 4 godine? Jednostavno, oni nisu pametni, što ne znači da su glupi, nego samo da nisu pametni.

Najvažniji mediji u lijepoj našoj već godinama glavinja s VD funkcijama što je prikaz da na HRTu kao i u Saboru nedostaju hrabri i jaki igrači. Promjena kompletno cijele strukture političara u Saboru, garantirala bi i stabilno funkcioniranje HRTa, kao u ostalom cijele Hrvatske.

Domagoj Novokmet, dugogodišnji HRT-ov novinar, urednik i voditelj, po struci ekonomist, novi je vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. Neš ti odluke. Premlad je i nitko mu neće vjerovati, jer za tu funkciju treba pojesti još puno palente i mlijeka. Odlučili su tako ( ne pametni) saborski zastupnici na današnjoj sjednici. Za Novokmeta je glasovalo 88 zastupnika, protiv ih je bilo 23, dok je suzdržano bilo šestero zastupnika.

Prema novom Zakonu o HRT-u, kojega je Sabor donio prošloga petka, vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a taj privremeni mandat može trajati najdulje šest mjeseci, kada se treba imenovati stalni glavni ravnatelj.

Predsjednik Odbora za medije Branko Vukšić je za Novokmeta rekao kako je riječ o mladom čovjeku, “djetetu televizije” koji je na HTV-u već 18 godina od kojih je deset radio na uredničkim poslovima, naglasivši i da je Novokmet ideološki neopterećen, što doslovno ne znači ništa jel niti jedan od direktora HRTa u zdnjih 20 godina nije bio ideološki opterećen.

Glasovanju je prethodila stanka i rasprava, tijekom koje su oporbeni zastupnici prozivali vladajuće za stvaranje partijske televizije, a vladajući su uzvraćali da je zakon, a time i procedura imenovanja, u potpunom skladu s demokratskim europskim standardima.

Novokmetovim imenovanjem prestala je dužnost privremenog glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca, koji je do 9. srpnja bio predsjednik Uprave HRT-a.

Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenovat će najdulje na šest mjeseci vršitelje dužnosti ravnatelja ustrojbenih jedinica i urednika, čime privremenim ravnateljima ustrojbenih jedinica i privremenim urednicima prestaje mandat.

Novokmeta je na sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu predložio SDP-ovac Josip Kregar. Koliko je to pametan prijedlog, uskoro će i sam Kregar vidjeti.

Odbor je donio i tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a i javnog poziva za izbor devet članova Programskog vijeća HRT-a te tekst natječaja za izbor četiri člana Nadzornog odbora HRT-a. Natječaji bi trebali biti objavljeni u ponedjeljak u pet dnevnih novina i na HRT-u.

Za glavnog ravnatelja HRT-a može biti izabrana osoba koja je hrvatski državljanin, ima završen sveučilišni diplomski ili s njim izjednačen studij, aktivno poznaje najmanje jedan svjetski jezik (obvezno engleski), ima najmanje deset godina iskustva na odgovornim poslovima u medijima ili drugim poslovnim sustavima, poznaje medijsko zakonodavstvo i nove informacijske tehnologije te je predložila najbolji program rada i upravljanja HRT-om za iduće mandatno razdoblje. Imenovanjem glavnog ravnatelja HRT-a prestaje mandat vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u