Nevjerojatno, u Novoj Vladi nisu znali da Hrvatska ulazi u EU!?

Objavljeno 09.07.2012 - Vijesti

Nevjerojatno, u Novoj Vladi nisu znali da Hrvatska ulazi u EU!?

Dubrovnik jednostavno mora biti povezan mostom na Pelješcu jer će tako Schengen zaživjeti točno onako kako EU nalaže. Dakle, HDZ imao pravo o nužnosti izgradnje mosta

Kada za godinu dana počne primjena schengenskog režima, planiranim neumskim cestovnim koridorom neće moći prolaziti roba vrijedna više od 10.000 eura te žive životinje. Takva roba prevozit će se trajektnom linijom Ploče-Trpanj. Odlučeno je to na nedavnom sastanku predstavnika Ministarstva prometa i lokalne i regionalne vlasti. To će bitno otežati gospodarski promet našeg juga.

Vožnja na spomenutoj trajektnoj liniji traje čak 50 minuta. Cijena karte za osobni automobil u jednom smjeru je 138 kuna plus putnici, a za kamion iznosi više od 1050 kuna, samo u jednom smjeru. Trajekt u sezoni prometuje sedam puta dnevno, no gužva je velika. Ovim se trajektom, naime, putuje i na Korčulu, najnaseljeniji hrvatski otok. Pelješka je cesta uska i nespremna za pojačan promet.

Prijevoz školjki i ribe postat će skupa avantura o kojoj nitko, čini se, nije vodio računa.

U Dnevniku HTV-a ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić ponovio je da bi nova trajektna linija Komarna-Brijesta bila najbolje rješenje za povezivanje juga Hrvatske. Još je jednom pozvao Dubrovačko-neretvansku županiju da je prihvati, za što je potrebna izmjena prostornog plana. Vožnja linijom Komarna-Brijesta trajala bi 10 minuta. Rješenje treba naći do 1. srpnja 2013. i ulaska u EU. 

No dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić najavio je da županija neće prihvatiti taj prijedlog jer strahuje od mogućeg zagađenja malostonskog zaljeva. Za treći Dnevnik je rekao kako bi za tako nešto trebalo izmjeniti prostorni plan županije što on, tvrdi, ne može učiniti.

Iz Udruge Pelješki most tvrde da su lokalni čelnici, koji su prisustvovali spomenutom sastanku, izabrali najlošije rješenje. Ističu da na sastanku lokalna vlast nije bila zastupljena u potpunosti, izostao je načelnik općine kroz koju će sav promet teći – Općine Janjina. Tvrde kako Trpanj ne može podnijeti ni dosadašnji promet te da će pelješka cesta postati cesta smrti

Udruga Pelješki most organizirala je i potpisivanje peticije za gradnju mosta. Na Facebooku je više inicijativa i grupa koje su ogorčene ovakvim razvojem događaja, kao i odlukama lokalnih čelnika te nebrigom Vlade i, kako ističu, olakim skidanjem s dnevnog reda ovog problema.

Neslužbeno nam je potvrđeno da je Bruxelles spreman poduprijeti i zamisao o koridoru kroz Neum. Uskoro bi trebala biti osnovana tripartitna komisija – Hrvatske, BiH i Europske unije.

Pelješki most je jedino sigurno rješenje za Hrvatsku i EU bi podržala ovaj projekt ako ga Vlada predstavi kako treba.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u