Željko Kerum nije uspio

Objavljeno 11.04.2012 - Vijesti

Željko Kerum nije uspio

Zadnja godina vladanja Keruma u Splitu pokazuje da nije uspio ostvariti dva važna obećanja koja je obećao svojim biračima

Kerum nije sagradio spomenik Predsjedniku Tuđmanu na Rivi, niti je započeo izgradnju najvećeg Isusa Krista na svijetu.

Obećanja su zaboravljena, a hrvatstvo i katoličanstvo se naglo otopilo kod samoga Keruma. Kerum je već ionako svima najavio da se više neće baviti lokalnom politikom.

Splitska vlast pogubila se u silnim spomenicima, čije je postavljanje planirano u gradonačelničkom mandatu Željka Keruma. Prvi na listi Kerumovih prioriteta bio je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, koji je trebao biti podignut na Rivi, što je svojom odlukom, uz protivljenje SDP-a i HNS-a, potvrdilo i Gradsko vijeće. Činilo se da će ulaskom u posljednju godinu gradonačelničkog mandata Kerum ubrzati priču i ispuniti obećanje koje je dao prije dvije i pol godine kad je svojim istupom o pokojnom predsjedniku oduševio brojne uzvanike okupljene na svečanoj akademiji u povodu desete obljetnice Tuđmanove smrti.

FOTO: ARHIVA

»Da nije bilo Franje Tuđmana, ja sada ne bih bio ovdje. On je stvorio ovu državu, to nitko ne može poreći, zaslužan je i za našu slobodu i domovinu. Ja tog čovjeka jednostavno obožavam i za mog mandata bit će mu postavljen spomenik na najboljem mjestu u Splitu, na Rivi, na kojoj je govorio kad je došao Vlakom slobode. Zapamtite ovo što sam sada rekao«, poručio je Kerum, koji je i svom najmlađem sinu dao ime po Franji Tuđmanu.

Tako je bilo i toga se držao sve do prije nekoliko dana kad je procurila vijest da Kerumov idol ipak neće na Rivu, nego ispred Biskupove palače, na mjestu koje je gradska vlast bila rezervirala za blaženika Ivana Pavla II. Članovima Komisije za imenovanje spomenika, ulica i trgova njezin je predsjednik Zoran Jeramaz dostavio novo rješenje po kojem Tuđman neće na Rivu, nego na mjesto namijenjeno omiljenom papi. Gdje će završiti blaženik, ne zna se, a još manje kad će osvanuti njegov spomenik čije je postavljanje ispred Biskupove palače ‘amenovano’ jednoglasnom odlukom svih gradskih vijećnika.

Ako nismo podigli spomenik diktatorima poput kralja Aleksandra i Tita, onda nećemo ni jednom autokratu kakav je bio Tuđman, kazao je gradski vijećnik HNS-a i član Komisije za imenovanje ulica, trgova i spomenike Joško Dvornik

»Napokon su došli pameti! Odustajanje od Tuđmana na Rivi zapravo je pobjeda građanskog Splita koji se oduvijek borio protiv diktatora i autokrata. Ako nismo podigli spomenik diktatorima poput kralja Aleksandra i Tita, onda nećemo ni jednom autokratu kakav je bio Tuđman. Kerumova vlast htjela je preko Tuđmana zaraditi političke punte, ali je shvatila da to više ne pali. Napokon im je postalo jasno da bi Tuđman na Rivi bio šaka u njihovo u oko. Ovo nije samo pobjeda HNS-a i SDP-a, nego pobjeda građana Splita«, izjavio je za Vjesnik gradski vijećnik HNS-a i član Komisije za imenovanje ulica, trgova i spomenike Joško Dvornik.

Kaže i da je novo rješenje o Tuđmanovu spomeniku, koje je članovima Komisije dostavio »Kerumov kućni arhitekt« (op. a. Zoran Jeramaz) najviše šokiralo gradonačelnikove koalicijske partnere Luku Podruga iz HČSP-a i nezavisnu gradsku vijećnicu Ljubicu Vrdoljak koji nisu mogli vjerovati da je prvi predsjednik tek tako maknut s Rive.

»Komisija će se ponovo sastati u srijedu i tada ćemo znati kako će se ovo rasplesti. Spominjalo se da bi papa Ivan Pavao II. mogao završiti na Žnjanu, a Tuđman na onom trokutiću nedaleko od Pazara. U svakom slučaju, najvažnije je da Tuđman ne završi na Rivi. Ako već žele spomenik na Rivi, neka ga onda podignu splitskom težaku, radniku ili zaslužnim intelektualcima i profešurima«, rekao nam je Dvornik, jedan od najglasnijih protivnika ne samo podizanju Tuđmanova spomenika na Rivi, nego i ukupne politike prvog hrvatskog predsjednika.

Što se zapravo dogodilo i zašto je Kerum odustao od Tuđmana na Rivi, ne zna se jer Jeramaz nije odgovarao na naše pozive. No iz kruga ljudi bliskih splitskom gradonačelniku doznajemo da to i nije bila Kerumova ideja (»Gradonačelnik nema pojma što se događalo na Komisiji!«), nego njegova zamjenika Jure Šundova »koji umjesto Keruma vodi grad«.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u