Hrvati još uvijek „dovoljno” zadovoljni

Objavljeno 10.04.2012 - Vijesti

Hrvati još uvijek „dovoljno” zadovoljni

Unatoč krizi i rastućem siromaštvu Hrvati smatraju da još uvijek imaju razloga za zadovoljstvo i sreću. Zadovoljstvo hrvatskih građana mjeri se Nacionalnim indeksom sreće

Nacionalni indeks sreće dugoročni je projekt časopisa Banka, agencije Hendal i Allianza koji svaki mjesec prati kvalitetu života i osobno zadovoljstvo Hrvata.

Nacionalni indeks sreće obuhvaća devet komponenti, a komponenta koja pokazuje standard građana je Pristup osnovnim životnim potrebama (pitka voda, novac za hranu, stanovanje, odjeću, zdravstvena skrb…). Na skali od 0 do 100 bodova sve iznad 50 bodova je u ”zoni zadovoljstva”, a kako je ova komponenta na razini od oko 60 bodova mogli bismo zaključiti da su Hrvati „dovoljno” zadovoljni u podmirivanju osnovnih potreba.

Promatrajući demografske razlike, rezultati pokazuju da su građani regije Istre s Gorskim kotarom i Hrvatskim primorjem te Dalmacije zadovoljniji te da imaju značajno bolje prosječne ocjene na komponenti podmirivanja životnih potreba od svih ostalih regija, slijedi ih Zagreb, a na trećem mjestu je sjeverna Hrvatska. Lika s Kordunom i Banijom te Slavonija dobile su najniže ocjene.

Prema spolnoj strukturi muškarci su više zadovoljni u odnosu na žene, a prema stupnju obrazovanja, ispitanici višeg obrazovnog statusa značajno su zadovoljniji od onih nižeg obrazovnog statusa.

Indeks sreće pokazatelj je velika značaja iz razloga što stvara pozitivne emocije, a one nam pomažu da bolje mislimo, imamo bolje međuljudske odnose, da smo zdraviji, produktivniji.

Uzrok padu zadovoljstva u odnosu na prethodne godine je sve slabija kupovna moć građana. U budućnosti se očekuje značajniji pad u gradovima i razvijenijim dijelovima Hrvatske.

Ogledan primjer je Sisak, nekada industrijski div, danas grad izbrisane prerađivačke industrije. Stečaj Herbosa, zatvorena željezara, tisuće ljudi bez posla. Što je sljedeće?

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u