Milijunska dugovanja, pozajmice i jamstava Glasa Istre

Objavljeno 28.02.2010 - Gospodarstvo

Milijunska dugovanja, pozajmice i jamstava Glasa Istre

Zaposlenici Glasa Istre ne znaju za  transakciju kojom je Puljanka s udjelom od nepunih 12 posto u Glasu Istre postala 100-postotni vlasnik tvrtki-kćeri preko kojih se već posluje te koje generiraju prihod, dok će većina dugova i obveza ostati

PULA – Albert Faggian je na jučerašnjem sastanku s Dankom Končarom, Mirkom Cetinskim i Vinkom Cetinski, predstavnicima tvrtke vlasnika 33 posto udjela u Glasu Istre na kojem je sudjelovao i istarski župan Ivan Jakovčić izvijestio da je Grupa Puljanka za po kunu kupila Glas Istre novine i Glas Istre trgovinu, tvrtke kćeri koje su bile u 100-postotnom vlasništvu Glasa Istre d.o.o.. Informacije sa sastanka nam je potvrdio Igor Brajković, još uvijek knjižni vlasnik 9,4 posto udjela Glasa Istre d.o.o. koji je zajedno s 40 ostalih udjelničara za 1,8 milijuna eura prodao udjele tvrtki Arting Mirka Cetinskog. Toj tvrtki, čiji je partner Danko Končar, Uprava Glasa Istre već dulje vrijeme osporava upis u knjigu udjela.

Podsjetimo, klupko milijunskih dugovanja, pozajmica i jamstava Glasa Istre i tvrtki u kojima su suvlasnici Željko Žmak, Predrag Škuljević i pokojni Đani Bažon prema grubim procjenama premašuju 200 milijuna kuna. I dok su novinari udruženi u Sindikat novinara Hrvatske u petak navečer odlučili odbiti potpisivanje ugovora o radu s tvrtkom kćeri Glas Istre novine bez važećeg Kolektivnog ugovora, radnici prodajne mreže su u velikom broju već pristali na nove, nepovoljnije ugovore u strahu od dobivanja otkaza. Faggianu, koji je svojedobno bio poznat i kao istarski ‘kralj mlijeka’, upravo su Žmak i Boris Kristančič prenijeli upravljačka prava nad svojih tek nešto više od 50 posto udjela u Glasu Istre d.o.o.

– Sinoć me Mirko Cetinski pozvao na sastanak na kojem mi je rekao da je Faggian ustvrdio da su mali udjelničari koji su Artingu prodali svoje udjele znali, još u vrijeme pregovora, da se bilance tvrtke lažiraju, da je stanje u poduzeću loše iz čega se da iščitati da smo mi obmanuli kupce udjela, odnosno Arting, kaže Brajković, kojem je Cetinski prepričao sve detalje jučerašnjeg sastanka s Faggianom i Jakovčićem. – Mali udjelničari nisu imali nikakvih informacija o poslovanju Društva iako su ih više puta tražili. Nisu ih nikada dobili, s obrazloženjem da Nadzorni odbor nadzire poslovanje te da nisu dužni dati te podatke udjelničarima. Uostalom, upravo u vrijeme pregovora s Artingom Albert Faggian mi je ponudio da za 1,5 milijun eura otkupi gotovo trećinu udjela Glasa Istre. Zar bi on kupovao udjele u tvrtki za koju bi znao da loše posluje i lažira bilance?, pita Brajković.

– Mali su udjelničari odbili Faggianovu ponudu, a uvjeren sam da je Faggian nedavno, kad je zamjenom za minorni paket dionica Istre d.d. stekao 12 posto udjela u Glasu Istre dobro znao u kakvoj se situaciji ta tvrtka nalazi. Ukoliko je točno da su tvrtke kćeri preko kojih sada posluje Glas Istre prodane Grupi Puljanka, onda je Faggian očito napravio dobar posao, ali sam isto tako uvjeren da je onaj koji mu je potpisao tu prodaju, a to mogu biti samo Željko ili Dražen Žmak, počinio kazneno djelo na štetu vjerovnika i suvlasnika Glasa Istre, za koje se nadam da će odgovarati. Žmak je to učinio po drugi put u deset godina, a nadam se da će nadležne institucije, koje imaju sve podatke o njegovim postupcima, ovog puta ozbiljnije reagirati i zaustaviti daljnje nezakonitosti. Uvjeren sam da će i Arting poduzeti sve zakonom dozvoljene radnje da zaštiti svoj interes, jer je pošteno kupio svoj udio u tvrtci koju je Uprava svojim potezima u zadnjih nekoliko godina odvela u propast, kaže Brajković koji tvrdi da nije iznenađen Jakovčićevom ulogom u cijeloj priči.

– Skandalozno i kriminalno je da je oko 10 milijuna kuna lokalnih javnih tvrtki upumpano u prezaduženu privatnu izdavačku kuću, a da građani čiji je to novac nisu znali. Uvjeren sam da to bez Jakovčićevog amenovanja ne bi bilo moguće, pojašnjava Brajković.

Umjesto partnerskog dogovora o daljnjem poslovanju Glasa Istre, Faggian je jučer čak zatražio od Končara pozajmicu od 5 milijuna eura na 5 godina uz minimalnu kamatu za Grupu Puljanka, koji bi potom navodno postupno transferirao prema dvjema bivšim tvrtkama kćerima Glasa Istre, ponudivši Končaru manjinski udio u njima i eventualno jedno mjesto u Nadzornom odboru, s time da poslovne odluke donosi sam.

Za komentar smo htjeli zamoliti Faggiana i Žmaka, ali je Faggian, nakon što smo se predstavili prekinuo vezu, dok je Žmak na upit je li prodao tvrtke Puljanka Grupi rekao: „I da jesam, vama ne bih rekao ništa.“

(iPress)

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u