Tek polovica američkih brakova dočeka 20. godišnjicu

Objavljeno 23.03.2012 - Zanimljivosti

Tek polovica američkih brakova dočeka 20. godišnjicu

Prosječna dob u kojoj se Amerikanke prvi puta udaju je 26 godina, a muškarci se žene s 28 godina

Tek 52 posto žena dočeka 20 godina u prvom braku a nešto više muškaraca – njih 56 posto. Pri tome je utvrđeno da uz više obrazovanje ide kasniji ulazak u brak, ali i trajnija bračna zajednica

Iako Amerikanci u prvi brak ulaze sve stariji, postotak tih brakova koji dožive 20-u godišnjicu tek je nešto iznad 50 posto, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

FOTO: VJESNIKOVA ARHIVA

Prosječna dob u kojoj se Amerikanke prvi puta udaju je 26 godina, a muškarci se žene s 28 godina, prenosi MSNBC. Tek 52 posto žena dočeka 20 godina u prvom braku a nešto više muškaraca – njih 56 posto. Pri tome je utvrđeno da uz više obrazovanje ide kasniji ulazak u brak, ali i trajnija bračna zajednica. Tako je 78 posto fakultetski obrazovanih Amerikanki dočekalo 20. godišnjicu braka za razliku od tek 41 posto žena sa završenom srednjom školom. Kod muškaraca visoko obrazovanje povezano je s 65 posto održanih brakova za razliku od srednješkolske naobrazbe koja je povezana s 47 održanih brakova.

Starija dob za vjenčanje ne znači da ljudi ne ulaze u veze nego da se odlučuju na zajednički život bez formalnog čina, kaže autor izviješća demograf Casey E. Copen.

Broj žena koje žive s partnerom a da se ne vjenčaju gotovo se učetverostručio u SAD-u u posljednjih 30 godina, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je pokazalo i da žene koje se udaju za već jednom razvedene muškarce, posebno one s djecom, imaju veće izglede razvesti se

Također uočeno je da je broj sklopljenih brakova tim veći što je osobna ekonomska situacija stabilnija.

Istraživanje je obuhvatilo 22.682 Amerikanaca u dobi od 15 do 44 godine i trajalo je pet godina. Ti su podaci uspoređeni sa starijim podacima koji su prikupljani posljednjih 40 godina.

Istraživanje je pokazalo i da žene koje se udaju za već jednom razvedene muškarce, posebno one s djecom, imaju veće izglede razvesti se.

Također trajanje braka ovisi i o tome da li su u njemu rođena djeca. Tako je tek 50 posto žena koje nisu rodile dočekalo 20-u godišnjicu braka dok je 77 posto žena koje su rodile ostalo u braku i nakon 20 godina. [Hina]

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u