Znanstvenici otkrili uzrok ćelavosti

Objavljeno 22.03.2012 - Zanimljivosti

Znanstvenici otkrili uzrok ćelavosti

Znanstvenici su objavili kako je glavni krivac muške ćelavosti protein koji se veže na receptor na stanicama folikula dlake i tako zaustavlja njezin rast

Američki znanstvenici objavili su kako je glavni krivac muške ćelavosti protein koji se veže na receptor na stanicama folikula dlake i tako zaustavlja njezin rast, a otkriće otvara put prema zaustavljanju ćelavosti ili čak preokretanju procesa gubitka kose.

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu »Science Translational Medicine«, analizom muške ćelavosti te pokusima na laboratorijskim miševima otkrivena je tajna ćelavosti i počelo se raditi na sredstvima koja će tretirati gubitak kose.

Većina muškaraca počinje ćelaviti u srednjoj životnoj dobi i do 70. godine oko 80 posto njih izgubi barem dio kose. Muški hormon testosteron u tome ima ključnu ulogu, kao i genetika. Oni zajedno uzrokuju ‘skupljanje’ korijena dlake, što vodi u ćelavost.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji analizirali su koji se geni aktiviraju u trenutku kad počinje gubitak kose te su utvrdili da je razina proteina nazvanog prostaglandin D povišena u stanicama folikula dlake na dijelovima glave zahvaćenim gubitkom kose.

Otkriće otvara put prema zaustavljanju ćelavosti ili čak preokretanju procesa gubitka kose

U laboratoriju su uzgojeni miševi s visokim razinama proteina i oni su potpuno ‘oćelavili’, a presađene ljudske dlake prestale su rasti kad im je dodan taj protein.

Voditelj istraživanja George Cotsarelis sa sveučilišnog odjela za dermatologiju rekao je kako je istraživanje »u osnovi pokazalo da je prostaglandin povišen na ogoljelim dijelovima glave« i da on blokira rast dlake. »Time smo identificirali metu terapije muške ćelavosti«, dodao je Cotsarelis. [Hina]

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u