Potvrdilo se što u Hrvatskoj odavno znamo, crveno meso opasno po zdravlje

Objavljeno 14.03.2012 - Zanimljivosti

Potvrdilo se što u Hrvatskoj odavno znamo, crveno meso opasno po zdravlje

Hrvatski nutricionisti godinama govore da crveno meso i svinjetina nisu dobro rješenje za naš organizam. Američki znanstvenici tek sad otkrili da je to istina. Zbogom STEAK

Nakon hrvatskih instituta, ozbiljno upozorenje stiže nam i s Harvarda. Istraživanje je pokazalo da svakodnevno konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od prerane smrti.

Samo nekoliko dag slanine dnevno te jedan hot dog dnevno povećavaju rizik od preuranjene smrti za 20 posto. Mala porcija crvenog mesa dnevno povećava rizik od prerane smrti za 13 posto.

Ovo nije prvi put da se prerađeno i crveno meso povezuje s rizicima za zdravlje pa je tako već utvrđeno da povećavaju rizik od tumora, dijabetesa i srčanih bolesti. Znanstvenici koji su radili istraživanje prije su smatrali kako je rizik velik kod prerađenog mesa, ali su se iznenadili kada su došli do rezultata da bilo koja vrsta crvenog mesa povećava rizik od smrtnosti i bolesti.

Također, pokazalo se da ako se uzmu orašasti plodovi umjesto crvenog mesa, rizik od preuranjene smrtnosti smanjuje se za 19 posto. Ako se uzima piletina ili puretina umjesto crvenog mesa, rizik od preuranjene smrtnosti smanjuje se za 14 posto.

Liječnici kažu da je prerađeno meso najbolje uvijek izbjegavati, a crveno meso, ako baš morate, konzumirajte samo dva puta na tjedan.

Ne zaboravite ribu!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u