Riječku sinagogu uništili komunisti

Objavljeno 11.03.2012 - Zanimljivosti

Riječku sinagogu uništili komunisti

Suprotno uvjerenjima kako su komunističke vlasti rušile samo katoličke sakralne objekte koji su bili oštećeni u ratnim okršajima ili su “smetali” urbanističkim zamislima, poput primjerice križeva i kapela na Kalvar

Velika riječka sinagoga bila je izgrađena nedaleko povijesne jezgre 1903., nakon nepune godine gradnje, a otvorena 22. listopada na židovski blagdan Roš Hašana.

U tom sam hramu imao obred Milà i Bar Mizwa, proveo naše najveće praznike tijekom mnogih godina, molio i izgovarao Kaddish za svoga oca, a tako i svatko od nas sigurno ima važna i značajna sjećanja iz svog života, osim samog sjećanja na mnoge lijepe tamo proslavljene praznike. Sjećam se svog mjesta uz oca, dok je nasuprot nas na balkonu bila moja majka koja bi svako-toliko, raznježena vidjevši nas zajedno, pogledavala prema nama, napisao je Teodoro Morgani u svojoj knjizi Židovi Rijeke i Opatije (1441 – 1945.), objavljene u izdanju Adamića 2006. godine.

On je opisao unutrašnost sinagoge i prisjetio se sasvim jasno prostranog i prekrasnog hrama, kojeg su nakon temeljitog pljačkanja zapalili nacisti koncem siječnja 1944. godine. Zgrada se usprkos postavljenom eksplozivu u unutrašnjosti nije srušila, iako je bila ozbiljno oštećena. Pročelje i kupole bile su neoštećene, a unutrašnjost čitava, prisjetit će se u jednom novinskom razgovoru sušaki i riječki kroničar Maksimilijan Peč, očevidac rušenja sinagoge poslije Drugoga svjetskog rata.

Kao i u slučaju crkve Presvetog Otkupitelja na Mlaki, koja je tobože smetala gradnji nove prometnice, tako su komunističke vlasti odlučile da se ne isplati obnavljati veliku riječku sinagogu, jer je procijenjeno da bi potpuna obnove zgrade iznosila oko 9 milijuna lira. Savez jevrejskih veroispovednih opština iz Beograda je u ulozi pravnog sljednika u kolovozu 1948. godine prodao oštećenu veliku sinagogu tadašnjem Kotarskom narodnom odboru Rijeke – kao građevinski materijal! Prodana je i čestica na kojoj se uzdizala sinagoga u Via del Pomerio 31. Ondje je nikla nova stambena zgrada. I kao da je sve prekrio zaborav, jer ne postoji nikakvo obilježje, čak ni obična spomen-ploča, koja bi nove generacije Riječana podsjetila na povijest zgrade koju je kao i mnoge sakralne objekte diljem Lijepe Naše u to doba progutalo političko (ne)vrijeme.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u