Hrvatska prva u svijetu po broju transplatiranih bubrega

Objavljeno 07.03.2012 - Vijesti

Hrvatska prva u svijetu po broju transplatiranih bubrega

Nacionalna koordinatorica za transplantacije Mirela Bušić istsiče da je Hrvatska s 33,5 na milijun stanovnika prva u svijetu po broju ostvarenih darivanja, dok je druga Španjolska s 30,8 darivatelja. Trenutačno je na listi za presađiv

Hrvatska je s 228 presađenih bubrega zemlja s najviše transplantiranih bubrega na svijetu, istaknuto je na novinskoj konferenciji u srijedu povodu Svjetskog dana bubrega (8. ožujka) u organizaciji Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (HDNDT) Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s Hrvatskom udrugom TRANSPLANT.

FOTO: ARHIVA

Obilježavanje Dana bubrega protječe pod sloganom »Daruj-primi», s naglaskom na transplantaciju kao najučinkoviji način liječenja trajnog gubitka bubrežene funkcije. Tim povodom je ministar zdravlja Rajko Ostojić pozvao građane da brinu za svoje bubrege koji na dan pročiste 200 litara krvi. Svatko bi u svoj kalendar trebao upisati kao obavezu jednostavnu pretragu urina koja se može obaviti u bilo kojem laboratoriju u Hrvatskoj, poručio je Ostojić uz zaključak da je u Hrvata i najveće srce kad je u pitanje darivanje organa. Osim što smo prvi po darivanju organa, drugi smo u Europi po transplantaciji jetara i srca.

Nacionalna koordinatorica za transplantacije Mirela Bušić istsiče da je Hrvatska s 33,5 na milijun stanovnika prva u svijetu po broju ostvarenih darivanja, dok je druga Španjolska s 30,8 darivatelja. Trenutačno je na listi za presađivanje bubrega 170 pacijenata, 24 očekuju novog srce, a 100 jetre.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u