Zbog posjedovanja 5 do 6 grama marihuane više se neće ići u zatvor

Objavljeno 06.03.2012 - Vijesti

Zbog posjedovanja 5 do 6 grama marihuane više se neće ići u zatvor

Svaki peti zatvorenik izdržava kaznu zbog droge, a za njih se godišnje iz proračuna izdvaja oko 300 milijuna kuna. Oko 8000 kaznenih prijava koje se godišnje podnesu zbog zloporaba droge njih 70 posto odnosi na konzumente, a ostatak na

Iz Ministarstva pravosuđa najavljuju dekriminalizaciju posjedovanja najmanjih količina droga, što će se unijeti u novi Kazneni zakon (KZ) koji stupa na snagu 1. siječnja iduće godine. Što bi to bile »najmanje količine droga«, zbog čijeg posjedovanja konzumenti više ne bi završavali u zatvoru, odredilo bi Ministarstvo zdravlja.

FOTO: REUTERS

Svaki peti zatvorenik izdržava kaznu zbog droge, a za njih se godišnje iz proračuna izdvaja oko 300 milijuna kuna

Dubravko Klarić, predstojnik Vladina ureda za suzbijanje zloporaba droga, kaže da je europska praksa različita. No, pod količinom čije se posjedovanje ne bi kažnjavalo moglo bi se podrazumijevati, primjerice, 5 do 6 grama marihuane te 0,5 grama heroina ili 1 gram kokaina.

Klarić upozorava da po novoj terminologiji nema razlike između teških i lakih droga. Na primjer, marihuana je danas i do 20 puta jača nego prije 30 godina.

»Važno je da posjedovanje droge ostane kažnjivo, jer se o legalizaciji ne može govoriti, a takvi su i svjetski trendovi«, naglašava Klarić koji smatra da težište treba staviti na mjere kao što su obvezno liječenje, odlasci u savjetovališta, kao i na izricanje alternativnih sankcija, kao što je rad za opće dobro. »Pokazalo se da je prekršajno kažnjavanje za posjedovanje droge puno učinkovitije od kaznene odgovornosti«, napominje Klarić, a i prekršajni suci već su uigrani u takvim postupcima i puno ih učinkovitije rješavanju nego u kaznenom postupku. Klarić naglašava kako će Vladin ured iznijeti Ministarstvu pravosuđa svoje prijedloge kažnjavanja zloporabe droga, a konačna odluka je na Saboru.

Koliko je prevencija važna, govori i činjenica da se godišnje u Hrvatskoj oko 2 milijarde proračunskog novca utroši na sprječavanje zloporaba droga, ali čini se ne na baš najbolji način. Troškovi su iznimno visoki u zatvorskom sustavu gdje je oko 1000 zatvorenika (svaki peti) koji izdržavaju kaznu zbog droge, a za njih se godišnje iz proračuna izdvaja oko 300 milijuna kuna. Alarmantan je i podatak iz Državnog odvjetništva da se od 7500 do 8000 kaznenih prijava koje se godišnje podnesu zbog zloporaba droge njih 70 posto odnosi na konzumente, a samo ostatak na dilere i proizvođače, čija je društvena opasnost puno veća.

Klarić upozorava i na to da svako posjedovanje droge automatizmom ne znači i nepostojanje kaznene odgovornosti, jer je sve stvar okolnosti počinjenja. Na primjer, u slučaju kad neki konzument drogom počasti svoje prijatelje, to se ne može smatrati osobnom uporabom nego podliježe pod kazneni zakon. No, o tome odlučuje sud.

Vladin ured za suzbijanje droga još je prije izradio smjernice u kojima je naglasak bio na prekršajnoj odgovornosti za konzumente, što je predložio i bivšoj HDZ-ovoj vladi, no ona to nije prihvatila. Predsjedništvo HDZ-a tada nije prihvatilo ni prijedlog radne skupine da se u KZ-u izostavi kaznena odgovornost za posjedovanje manjih količina droge.

Europska iskustva

U Španjolskoj se posjedovanje marihuane tretira kao kršenje javnog reda i mira, a trgovina tom drogom je kazneno djelo. No, dozvoljeno je uzgajanje za privatnu uporabu, a slično je i u Belgiji.

Poljska je vrlo rigorozna prema posjedovanju droge, pa tamo konzumenti marihuane mogu završiti u zatvoru do tri godine. U Republici Češkoj dozvoljeno je posjedovanje do 15 grama marihuane, kao i jednog grama kokaina, 1,5 grama heroina i četiri tablete ecstasyja. Nizozemska je najliberalnija prema konzumiranju droge. U radnjama s posebnom licencom tzv. Coffee-Shops legalno se može kupiti 5 grama marihuane. Vlasnici ovih radnji smiju držati na pultu do 500 grama ove droge.

Malo je neobično da je liberalna zemlja kao što je Švedska, prilično stroga prema konzumentima. Za posjedovanje do 50 grama marihuane mora se platiti novčana kazna a za više od 50 grama, ide se pola godine u zatvor.

Biljana Bašić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u