Indijki nagrada jer je od muža tražila zahod

Objavljeno 18.02.2012 - Zanimljivosti

Anita Narre odbila je obavljati nuždu na otvorenome i napustila supruga, a vratila se tek pošto je on sagradio zahod uz pomoć lokalne vlasti. Pokrenula je »zahodsku revoluciju« jer su i druge žene počele tražiti od svojih mužev

Nevladina udruga nagradila je Indijku s 10.000 dolara za unaprijeđenje higijenskih uvjeta u njezinu selu jer je nekoliko dana nakon vjenčanja napustila zajednički dom i supruga u kojem nije bilo zahoda, objavile su u četvrtak lokalne vlasti.

Anita Narre odbila je obavljati nuždu na otvorenome i napustila supruga, a vratila se tek pošto je on sagradio zahod uz pomoć lokalne vlasti.

Pokrenula je »zahodsku revoluciju« jer su i druge žene počele tražiti od svojih muževa izgradnju zahoda. Tom »hrabrom akcijom potaknula je preobrazbu svoga sela«, rekao je lokalni dužnosnik i dodao da su im se za pomoć počela obraćati i susjedna sela.

Prema studiji Svjetske bande, nepostojanje sanitarne infrastrukture i bolesti koje se zbog toga razvijaju, napose u ruralnim sredinama, odnose svake godine indijskom gospodarstvu oko 54 milijarde dolara.

Prema podacima Ujedinjenih naroda 600 milijuna Indijaca ili 55 posto te goleme populacije, nema nužnika u svome domu. U Indiji više ljudi ima pristup mobitelu nego WC-u, ističe se .

U srijedu je ministar za ruralni razvoj Jairam Ramseh obećao u idućih 10 godina iskorijeniti praksu obavljanja nužde na otvorenom. [Hina/AFP]

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u