Ptičica od 25 grama rekorder u migraciji

Objavljeno 15.02.2012 - Zanimljivosti

Ptičica od 25 grama rekorder u migraciji

Oenanthe oenanthe ili obična bjeloguza ptičica je koja bi s 30.000 pređenih kilometara godišnje mogla biti rekorder u migraciji. Istraživanje migracijskog ciklusa proveli su kanadski i njemački znanstvenici

Ptičica od samo 25 grama, obična bjeloguza (Oenanthe oenanthe), mogla bi biti rekorder u svim kategorijama kada je u pitanju migracija ptica jer, provodeći ljeto na Arktiku, a zimu u subsaharskoj Africi, svake godine preleti skoro 30.000 kilometara, doznaje se iz istraživanja objavljenog u časopisu Biology Letters Britanske akademije znanosti.

»S obzirom na veličinu, taj migracijski ciklus je jedan od najdužih ikada promatranih«, prenosi se u članku. Za te ptice selice, koje se hrane insektima i razmonažavaju se na sjeveru Kanade i Aljasci te migriraju u razne dijelove Afrike, ne zna se da li sve slijede istu rutu i da li se razne skupine bjeloguza međusobno mješaju.

Kanadski i njemački znanstvenici su uspjeli na 30 ptičica u planinama Aljaske staviti minijaturne pojaseve za emitiranje signala. Prateći signale, pokazalo se da su prezimile u istočnoj Africi – Sudanu, Ugandi i Keniji. Tijekom jeseni su ptičice s Aljaske preletjele sjever Rusije i Kazahstan, a potom pustinju u Saudijskoj Arabiji. Preletjele su oko 14.600 kilometara i za to im je trebalo u prosjeku 90 dana. Sljedeće proljeće su se istom rutom vraćale natrag, a trebalo im je samo 55 dana.

Obična bjeloguza je »jedina poznata kopnena ptica koja fizički spaja dva radikalno različita ekosustava«, istaknuli su ornitolozi.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u