Slovencu 9000 eura za stablo oraha

Objavljeno 11.02.2012 - Zanimljivosti

Slovencu 9000 eura za stablo oraha

Na godišnjoj dražbi vrijednog drveta u Slovenj Gradecu natjecalo se 30 ponuđača iz Slovenije, Austrije, Hrvatske, Italije, Njemačke i Hrvatske. Prodajom je zarađeno oko 800.000 eura

Umjesto u peć, neimenovani je Slovenac stablo oraha posječeno u svojem dvorištu ponudio na godišnjoj dražbi vrijednog drveta u Slovenj Gradecu i dobio rekordnih 9186 eura, piše u petak ljubljansko »Delo«.

Orahovina je ove godine, nakon sve rjeđega i sve dragocjenijega gorskog javora, postigla odličnu cijenu na dražbi koju od 2007. organizira udruga vlasnika šuma iz sjevernog dijela Slovenije po uzoru na tradiciju susjedne Austrije.

No, zanimljivo je da vlasnik ovogodišnjega rekordera na dražbi uopće ne posjeduje šumu, nego je svoje stablo posjekao u dvorištu ne bi li se ugrijao ove oštre zime, ali ga je na nagovor prijatelja ponudio na dražbi i ugodno se iznenadio, piše list.

Za gotovo dvije i pol tisuće stabala javora, oraha, trešnje, kestena, smreke i drugih vrednijih vrsta natjecalo se 30 ponuđača iz Slovenije, Austrije, Hrvatske, Italije, Njemačke i Hrvatske, uglavnom trgovaca drvom i predstavnika industrije namještaja.

Prodano je gotovo 90 posto ponuđenog drveta i zarađeno oko 800.000 eura, navodi Jože Jeromel, jedan od organizatora dražbe.

Najviše cijene na dražbi postigla su tri trupca gorskog javora, od kojega se furnir rabi u brodogradnji i automobilskoj industriji, a cijena mu je porasla 25 posto u odnosu prema prošlogodišnjoj aukciji.

Kupac najskupljega javorovog trupca, tvornica furnira iz Njemačke isplatila je vlasniku 16.578 eura.

Kako bi smanjila izvoz sirove drvne građe, a povećala izvoz finalnog proizvoda, slovenska vlada kani obnoviti domaću industriju namještaja koja je »zbog potkapitaliziranosti i velike europske konkurencije” znatno manja od negdašnje.[Hina]

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u