Hrvat predsjednik Svjetske akademije znanosti i umjetnosti

Objavljeno 07.02.2012 - Vijesti

Hrvat predsjednik Svjetske akademije znanosti i umjetnosti

Znanstvenik Instituta Ruđer Bošković Ivo Šlaus izabran je za predsjednika Svjetske akademije znanosti i umjetnosti, čije će sjedište prvi put u povijesti biti u Hrvatskoj i to na Institutu Ruđer Bošković

Uz akademika Šlausa u predsjedništvo Svjetske akademije izabrani su Maria Graca de Carvalho (članica Europskog Parlamenta, bivša ministrica u Vladi J. M. Barrosa), Emil Constainescu (bivši predsjednik Rumunjske i rektor Sveučilišta u Bukureštu), Herwig Schopper (bivši generalni direktor CERN-a) i Roberto Peccei (član Izvršnog odbora Rimskog kluba), priopćeno je danas s Instituta Ruđer Bošković.

Za savjetnike predsjednika imenovani su Muhamed Hassan (su-predsjednik Međunarodne udruge akademija znanosti) i Heitor Gurgulino de Souza (bivši rektor Sveučilišta Ujedinjenih naroda i predstavnik Međunarodne unije rektora u UNESCO-u).

Svjetska akademija omogućuje eminentnim intelektualcima politički neovisan forum za rasprave o vitalnim problemima čovječanstva i promicanje znanosti za društvenu dobrobit.

Glavno usmjerenje rada Akademije je unapređenje ljudskog kapitala, pri čemu surađuje s nizom međunarodnih organizacija poput Rimskog kluba, Pugwash pokreta i Europske mreža lidera te s nizom akademija znanosti i njihovih udruga kao što je Udruga svih europskih akademija (ALLEA).

Akademija broji preko 600 članova iz 86 zemalja svijeta, a među njenim članovima iz Hrvatske su predsjednik RH Ivo Josipović (izabran u Akademiju 1995. kao mladi član i 1998. kao redoviti član), bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, akademik Boris Kamenar, Matko Bolanča, Nadan Vidošević, Asim Kurjak, Ana Stavljenić-Rukavina, Mladen Staničić, Radovan Vukadinović i Kruno Pisk. Među mladim članovima je Marko Krištof, sadašnji pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava.

Svjetska akademija je osnovana na inicijativu Alberta Einsteina, Bertranda Russella, Roberta Oppenheimera, Harolda Ureya, Pierre-a Augera, Harolda Lasswella, Francisa Perrina, Josepha Rotblata i John Boyd Orr-a, dobitnika Nobelove nagrade, koji je postao njen prvi predsjednik 1960.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u