Nakon uspješne okupacije, Zagreb se pozicionira kao grad turbo folka?

Objavljeno 09.10.2011 - Zanimljivosti

Nakon uspješne okupacije, Zagreb se pozicionira kao grad turbo folka?

Zvuči nevjerojatno ali istinito, Zagreb ima najviše klubova s turbo folk glazbom u Hrvatskoj ,a i šire. Zagreb je postao perjanica glazbe s Balkana

 

Jinxi, Josipa Lisac, Psihomodo pop, Zdenka Kovačićek, Rundek, Drago Mlinarec, Parni Valjak, Ivica Šerfezi, Novi Fosili, Divasice, Ivo Robić i ostali zagrebački pjevači, sve je to sad otišlo u zaborav i Zagreb se počeo pozicionirati kao centar za “narodnu” glazbu, što u prijevodu znači srbijansko bosanski turbo folk.

 

U poznatoj TV emisiji na NOVA TV Red Carpetu, novinarka je u Parizu pitala manekenku iz Zagreba koja sad živi u Parizu, da dali joj nedostaje “narodna glazba” u Zagrebu, našto je ova odgovorila potvrdno. Hahaha, hihihi i nakon smijuljenja u eteru, i malo o nečemu u Parizu gotov prilog.

 

Zanimljivo je da je u istoj emisiji i kćerka ministra zdravstva isto bila pitana što misli o “narodnoj” glazbi, i ona bez beda kaže da joj je srbijansko bosanski turbo folk OK, za razliku od gayeva koji joj nisu OK.

 

U zagrebačkim mjestima za izlaske i zabavu, prije kojih 20 godina, bilo je apsolutno ispod svake razine otići na nekakvu zabavu kojima se zadovoljavaju niske strasti srednjeg Balkana. Zagreb je bio grad srednje Europe, s glazbom koja priliči toj zemljopisnoj poziciji. Najbolja glazba Hrvatske i okolnih država dolazila je upravo iz Zagreba.

 

Kako se u zadnjih 15. tak godina dogodilo da je Zagreb postao glavni grad Balkanske glazbe, diosta nitko nezna. Kako se dogodilo da dotepenci počnu stvarati auditivni identitet grada na Savi, to je najveća enigma, a još veći misterij je kako to da se veliki, poznati zagrebački pjevači energičnije ne suprotstave ovom trendu?

 

Vlak Orijent Ekspres u povijesti je vozio od Pariza do Istanbula – Balkana (turski imperij) kojem je granica počinjala jugo-istočnije od Zagreba. Zadnja europska stanica bila je Zagreb i hotel Esplanade. Današnja vožnja do Balkana bila bi znatno jeftinija i brža, jer bi u Zagrebu srednjeeuropejci mogli komotno izaći i uživati u Balkanu.

U Zagrebu su se uspješno, štrukle, zagrebački odrezak, licitarska srca, klasična i pop glazba, zamjenila za balkanski turbofolk, čevape, ražnjiće i bureke.

 

Uljez u ovome projektu leži u zgradi HRTa. Naime HRT se opire usred Zagreba da se Zagreb pretvori u glazbeni glavni grad Balkana. U pomoć ovom sprečavanju u stopu ga prate i Otvoreni Radio, te Radio 101.

 

Bravo za Zagreb, bravo za hrabrost u promjeni povijesti, bravo za TZ grada Zagreba, bravo za gradonačelnika.

 

Uskoro očekujemo i službene ploče na ulazu u Zagreb

 

ZAGREB – DOBRODOŠLI NA BALKAN

 

a HRT, Otvoreni Radio i Radio 101 se sele u Rijeku i Opatiju….

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u