Najveći na NAŠIM PROSTORIMA !?

Objavljeno 07.10.2011 - Zanimljivosti

Najveći na NAŠIM PROSTORIMA !?

Koliko smo puta čuli da je nešto prvo ili najveće na “našim prostorima” a da u biti nitko nezna koji je to zemljopisni prostor

Iz redakcije KIGO.hr smo uputili različite upite prema lingvistima i od svakog smo dobili drugačiji odgovor.

 

Kod Hrvata iz Hrvatske “naši prostori” znače trenutačni državni prostor Hrvatske, dakle u naše se ubraja Istra, Kvarner, Dalmacija, Lika, Gorski kotar, Slavonija, Baranja, Zagorje, Međimurje, Središnja Hrvatska, Kordun itd.

 

Kod onih Hrvata koji naginju znatnije desno, “naši prostori” znači cijeli državni prostor Hrvatske s dijelovima koji su nekada pripadali ili Banovini Hrvatskoj ili NDH. Dakle, Hercegovina, Boka, Bosanska Posavina, dijelovi Vojvodine itd.

 

Kod nekih Hrvata ali i ostalih nacija simpatizera propale SFRJ, “naši prostori” znači upravo državni teritorij te umjetne tvorevine. Kako je ime Jugoslavija uglavnom zagovarala i koristila srbijanska politika, nebi li pod tim imenom uspjela okupirati što više i dobiti prednosti za sebe i svoju naciju, jasno je ko dan da je ime Jugoslavija postala isto što i Srboslavija, pa nije baš nešto više popularna, barem ne u Hrvatskoj.

 

Kod nekih Hrvata koji imaju austrijska prezimena, “naši prostori” znači prostor bivše, također propale Austro Ugarske. Dakle po njima “naši ” su Austrijanci, Mađari, Slovenci, Česi, Slovaci, Talijani itd.

S ovim “našima” smo živjeli skoro 800 godina, što je deset puta više nego s “našima ” s istoka.

 

Kod nekih Hrvata koji žive uz more “naši prostori” znače prostori nekadašnje Mletačke Republike, dakle prostor cijelog jadranskog priobalja. Tako su “naši” i Dalmacija, Kvarner, Istra, ali i Trst, Venecija, Portorož, Kopar, Piran, Ancona, Pescara, Bari itd. S ovim “našima” Hrvati su živjeli 500 godina.

 

Što sad?

 

U redakciju KIGO.hr dobili smo toliko različitih objašnjenja o “našim prostorima” da smo na kraju zbunjeni.

 

Novinarska struka nalaže jasnost i nedvosmislenost, pa je ipak naputak da se “naši prostori” trajno zamjene za izraz “u Hrvatskoj”, tako npr. Tekst “Zagrebački velesajam je najveći na našim prostorima” treba zamijeniti s ispravnim novinarskim tekstom…”Zagrebački velesajam je najveći u Hrvatskoj”!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u