Zabava se konačno vraća u Opatiju

Objavljeno 16.07.2011 - Zabava

Zabava se konačno vraća u Opatiju

Opatijski ugostitelji moći će tijekom srpnja i kolovoza raditi 24 sata, a do dva sata iza ponoći na terasama se može puštati glazba, do kada će ubuduće smjeti raditi i objekti brze prehrane. Odluka je to opatijskog Gradskog vijeća, uz upo

U dvadesetak opatijskih hotela više ne odsjedaju samo ″stariji, ″nego i mlađi imućniji gosti iz zemlje i inozemstva, koji očekuju da im »stara dama« ″ ponudi kvalitetnu noćnu zabavu 

Na području opatijske luke, koja se smatra nenaseljenim dijelom grada, ugostitelji će moći raditi 24 sata dnevno tijekom srpnja i kolovoza ove godine, uz pridržavanje državnih propisa o buci. Uz to, glazba na opatijskim ugostiteljskim terasama moći će svirati do dva sata iza ponoći, do kada će ubuduće smjeti raditi i objekti brze prehrane . Tu »povijesnu« odluku donijelo je opatijsko Gradsko vijeće u utorak navečer , uz upozorenje da će je opozvati ako ugostitelji budu kršili propise.

Opatija je jedno od rijetkih naših turističkih mjesta gdje je na ugostiteljskim terasama glazba morala biti utišana već u ponoć, iako ti lokali smiju raditi do dva sata ujutro. Gradski oci zatražili su od Turističke zajednice Opatije da do sredine rujna predloži program manifestacija u 2012. tijekom koje će radno vrijeme ugostitelja biti fleksibilnije. Opatijska luka tako postaje kvarnersko Zrće , ali uz strogu kontrolu decibela iz Hemingwaya i Galije, dvaju lokala koji su se u borbi za goste znali nadmetati preglasnom glazbom. To je znalo ometati izvođenje predstava na obližnjoj Ljetnoj pozornici, a buka je otjerala i neke goste iz obližnjih hotela. U dvadesetak opatijskih hotela više ne odsjedaju samo ″stariji, ″nego i mlađi imućniji gosti iz zemlje i inozemstva, koji očekuju da im »stara dama« ″ ponudi kvalitetnu noćnu zabavu.

Direktorica opatijskog TZ-a Jasna Sanković Doričić za Vjesnik je rekla kako se dobar noćni provod ne bi trebao temeljiti samo na preglasnoj glazbi i galami, nego na kvalitetno osmišljenim zabavnim programima.

U Opatiji je od 1945. do današnjih dana sve rađeno po mjeri i željama novopridošlih stanovnika, dok je prije toga sve bilo podređeno turizmu. Zato i ne čudi što se taj grad još suočava s problemom radnog vremena ugostiteljskih objekata, što su mnoga druga naša priobalna i otočna mjesta već odavno riješila.

Opatija je nastala kao lječilište, odnosno turističko mjesto podignuto austrijskim, češkim, mađarskim i njemačkim kapitalom, a domaće stanovništvo s obronaka Učke radilo je kao hotelsko osoblje. U proteklih petnaestak godina Opatiju je napustilo oko 1500 stanovnika, a uglavnom je riječ o ljudima koji su prodali stanove u vilama i zgradama uz more, dobivenim u vrijeme socijalizma, po cijeni i do 5000 eura za četvorni metar. Neki su se potom vratili na starinu na obroncima Učke, dok su drugi kupili tri puta jeftinije novosagrađene stanove u Matuljima, Kastvu ili Rijeci. Vlasnici najljepših opatijskih stanova tako postaju bogati našijenci i stranci, što ″ staroj dami ″ daje novi mondeni štih. Na tragu tog novog imidža Opatije je i dio od dvadesetak gradskih hotela, koji više ne ugošćuju samo europske umirovljenike, nego i imućnije goste iz EU-a, te zemalja s područja bivše Jugoslavije. Prije sedam godina, u vrijeme kad je gradonačelnik bio Ranko Vlatković, Opatija se riješila mladih Riječana kao vikend-gostiju, koji su uglavnom malo trošili, a puno galamili i razbijali sve što bi im došlo pod ruke i noge na opatijskoj šetnici i u parkovima. Nakon svakog ″ riječkog vikenda, kako je tvrdio Vlatković, Opatiji bi ostala šteta od 20.000 do 30.000 kuna.

Rijeka je potom postala glavno mjesto za noćne izlaske na Kvarneru, koju sada pohode i mnogi opatijski gosti željni partijanja do zore. Rijeka nije turistički grad, tu nema ni kritične mase iznajmljivača soba i apartmana, koji bi se bunili protiv bučnih noćnh gostiju, a u njezinu središtu skoro da i ne žive utjecajni ljudi, koji bi eventualno mogli zabraniti noćno partijanje po gradskim ulicama, uz škripu guma i kočnica motocikala i automobila. Nekad se noćni život Opatije odvijao u nekoliko noćnih barova i kockarnici, dok su kafići bilo mjesto dnevnih izlazaka. Danas svaki kafić želi ugrabiti ponešto od tog noćnog života, a pritom neki od vlasnika nisu spremni uložiti ni u stolce na svojim terasama, nego gosti, s čašom pića u ruci, sjede po automobilima i zidićima oko lokala.

Damir Herceg

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u