Irski sastav stiže danas na zagrebačku Šalatu

Objavljeno 15.07.2011 - Zabava

Irski sastav stiže danas na zagrebačku Šalatu

Sastav The Pogues nastupa u Zagrebu 14. srpnja – tijekom dvadesetak godina pohoda po glazbenoj sceni uspio je ostaviti dovoljno razasutih tragova po kojima se prepoznaju istinski predvodnici

Irski sastav The Pogues stiže 14. srpnja na zagrebačku Šalatu, u organizaciji Tvornice De Luxe, a iako se radi o veteranima, glavni mamac ešalonu poklonika informacija je da The Pogues stižu u izvornoj postavi.

Pored legendarnog pjevača Shanea MacGowana u Zagreb dolaze Jem Finer, Philip Chevron, Terry Woods, Darryl Hunt, Andrew Ranken i Spider Stacy, koji su od osnutka 1981. stekli kultni status i, pogotovo MacGowan, postali simboli »života po rubu«.

MacGowan je početkom devedesetih napustio sastav i objavio nekoliko solidnih albuma s novom postavom The Popes – s kojom je 1998. nastupio u Zagrebu na posljednjem izdanju festivala Fiju briju – nekoliko puta se vraćao u bend radi zajedničkih turneja, te je od prošle godine »ustalio angažman« sa starim društvom.

Albumi Poguesa Red Roses For Me, Rum, Sodomy & The Lash, ‘If I Should Fall From Grace With God i ‘Hell’s Ditch klasici su rocka osamdesetih prepuni himni koje protokom godina nisu nimalo izgubile na naboju.

Od obrada »starogradskih« irskih Dirty Old Town i The Irish Rover ili hitova Summer in Siam, Fairytale Of New York i drugih, The Pogues su stvorili repertoar koji im je osigurao mjesto u rock povijesti unatoč neurednoj zajedničkoj karijeri od devedesetih godina na ovamo.

Dvadesetak godina od posljednjih velikih pjesama možda jest naškodilo fizičkoj fasadi MacGowana, ali pretpostavimo da nije koncertnoj izvedbi. Sve što je MacGowan snimio s The Popes, uključujući i njihova koncertna izdanja, dokaz su o nezadrživosti MacGowanova pogleda na svijet.

Znajući za brzinu događaja i utrošenu količinu alkoholnih supstanci, i optimisti se nisu nadali da će sve proći tako dobro, ili trajati tako dugo, no The Pogues, a i MacGowan s njima, u četvrtak dolaze u Zagreb.

Iako zasigurno nije u cvijetu mladosti i najvećem naponu snage, vraški je postojano ime koje je tijekom dvadesetak godina samouništavajućeg pohoda po glazbenoj sceni uspjelo ostaviti dovoljno razasutih tragova po kojima se prepoznaju istinski predvodnici.

Mješavina MacGowanova punkerskog svjetonazora i narodnjačke orijentacije istakla je ovaj sastav kao ikonu koja je povezala dva do tada odvojena svijeta: irsku tradiciju i urbanu žicu rock’n’rolla

Mješavina MacGowanova punkerskog svjetonazora i narodnjačke orijentacije istaknula ga je kao ikonu koja je povezala dva do tada odvojena svijeta: irsku tradiciju i urbanu žicu rck’n’rolla. Nakon napuštanja legendarnih Poguesa – možda najboljeg outfita za sve slične pokušaje osamdesetih – Shane je s The Popes snimio dva studijska albuma i nastavio koncertnu odiseju na prilično sličnim premisama kao i s Poguesima.

Najkraće, čini se da Shane MacGowan trenutkom stupanja na pozornicu zaboravlja opciju teturanja i postaje mašina koja melje sve pred sobom, bez obzira na – ili upravo zbog – količine prethodno konzumiranih alkoholnih tvari.

Igrom slučaja, MacGowanovoj unikatnosti 2001. dodan je još jedan kuriozitet. I aktualna turneja reafirmira položaj MacGowana i The Pogues kao jedne od najživopisnijih pojava koje je osamdesetih godina iznjedrila britanska post punk scena.

Danas MacGowan i The Pogues u rukavu i na repertoaru imaju dovoljno materijala kojime postižu dojmljiv koncertni učinak, sličan euforiji »na Guinnesu«, čiji je MacGowan simbol i (krezuba) maskota.

Poput pripitog etnologa koji se koristi stoljetnom irskom leksikom, MacGowan uspijeva pritom ne uništiti izvornu čistoću materijala prožetog irskom tradicijom, koju je međunarodno najraseljenija svjetska populacija »nametnula« i sredinama u koji žive.

U slučaju The Pogues i nakon fajrunta dolazi poučak: znajući za brzinu događaja, energetski napon i utrošenu količinu alkoholnih sastojaka, i optimisti se nisu nadali da će sve proći tako dobro ili trajati tako dugo.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u