Na upisu u srednje škole čak 2000 učenika više no lani

Objavljeno 31.05.2011 - Vijesti

Na upisu u srednje škole čak 2000 učenika više no lani

U Ministarstvu poručuju da mjesta u srednjim školama ima dovoljno: učenika je 49.312, a ukupno ima 53.762 slobodna mjesta. Povećan je i kapacitet u gimnazijama koje mogu primiti oko 200 đaka više no lani

»Mjesta će biti dovoljno za sve, samo bez panike«, apeliraju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa prema roditeljima 49.312 učenika koji su ove godine završili osmi razred. Učenička populacija prvi je put nakon duljeg vremena u porastu: završenih osmoškolaca čak je 2000 više no lani. Ministar Radovan Fuchs u utorak je potpisao odluku o upisu, prema kojoj srednju školu u novoj školskoj godini 2011/12. može upisati 53.762 učenika (lani je upisano njih 51.853), a povećan je kapacitet i za gimnazije. Gimnazije je lani moglo upisati 12.267 učenika, odnosno 23 posto, a ove godine za gimnazijalce su osigurana 12.492 mjesta, s time da svaka škola koja ima dovoljno prostora za dodatan broj učenika može naknadno, tijekom upisa, zatražiti odobrenje Ministarstva za otvaranje novih razreda.

Apeliramo na roditelje da upišu svoju djecu u srednju školu jer s osnovnom nemaju baš nikakve šanse na tržištu rada, kaže državni tajnik za srednje obrazovanje Želimir Janjić

Upisi su ove godine nešto kasnije no lani, a prvi krug počinje predajom prijava 4. i 5. srpnja. Objava rezultata je 6. srpnja, a upis 7. srpnja. Prilikom prijave u školu je potrebno donijeti prijavnicu na natječaj, svjedodžbe iz sedmog i osmog razreda, te dokumente kojima se dokazuje neko od posebnih prava, ako ga se koristi.

Prema planu Ministarstva, u 2118 razreda najviše je mjesta i ove godine u četverogodišnjim strukovnim školama, koje upisuje oko 40 posto generacije, odnosno mjesta je za 22.368 učenika u 820 razreda. U trogodišnjim strukovnim školama mjesta ima za oko 6000 učenika, a u trogodišnjim obrtničkim školama za oko 9500. U glazbene škole moći će ući 1351 učenik, u vjerske njih oko 800, dok su privatne srednje škole otvorile ukupno 1265 mjesta u oko 70 razreda.

»Mjesta ima dovoljno, nitko neće ostati neupisan. Apeliramo na roditelje da upišu svoju djecu u srednju školu jer s osnovnom nemaju baš nikakve šanse na tržištu rada«, kaže državni tajnik za srednje obrazovanje Želimir Janjić. Ministarstvo ima plan do kraja ove godine završiti ukupno 25 kurikuluma, od kojih su dio novi strukovni programi, a dio modernizirani. Njih će učenici moći upisati tek od 2012/13. godine, dok je za sljedeću školsku godinu pripremljen samo jedan novi program – dentalni asistent.

Učenici izvan EU-a u Hrvatskoj plaćaju školarine

Stani državljani iz zemalja izvan Europske unije mogu se upisati u srednju školu kao redoviti učenici uz uvjet da plaćaju troškove školovanja. Država je donijela odluku o godišnjim troškovima školovanja, koji ne mogu biti manji od 2500 kuna. Iznos školarine donosi upravno tijelo osnivača nadležno za obrazovanje, a na prijedlog školskoga odbora.

Riječ je, objašnjava Janjić, o tržištu potrebnom zanimanju, budući da se među sadašnjim asistentima u stomatološkim ordinacijama nerijetko zapošljavaju medicinske sestre ili drugi kadar, katkad i nevezan uz zdravstvenu struku, koji teško nalazi posao u svojoj struci. U program dentalnog asistenta moći će se upisati učenici u četiri od ukupno 27 zdravstvenih škola u Hrvatskoj. Novi program zasad je uveden u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, gdje svaka škola raspolaže s po jednim razredom.

Učenici i ove godine mogu prijaviti više programa, no u prijavnici za natječaj obvezno naznačuju prvi program koji žele upisati, te drugi i treći, za slučaj da mu škola neće moći osigurati upis u prvoizabrani.

Presudno pri upisu je postignut opći uspjeh u osnovnoj školi, odnosno ocjene iz posljednja dva razreda, sedmog i osmog. Za upis u gimnazije gledaju se ocjene iz sedmog i osmog iz hrvatskog, matematike i stranog jezika te dva nastavna predmeta po izboru srednje škole, a od ponuđenih pet – kemija, biologija, fizika, zemljopis i povijest te za klasične gimnazije grčki i latinski jezik. Učenicima će se bodovati i natjecanja u znanju i vještinama, ali i ocjena iz vladanja u sedmom i osmom osnovne. Novost ove godine jest da ako dva ili više učenika imaju jednak broj bodova, presudit će se na temelju prosjeka svih ocjena iz sedmog i osmog razreda izraženog na dvije decimale.

Ministarstvo je propisalo bodovne pragove za upis, prema kojima učenici da bi se prijavili u gimnaziju moraju imati barem 46 bodova. Najmanje 40 bodova potrebno je za upis u srednje ekonomske, trgovačke i škole poslovne administracije, a najmanje 36 bodova za upis u ostale programe u trajanju od četiri godine. Za trogodišnje škole ne utvrđuje se minimalni bodovni prag.

Službeni natječaj za upis u srednje škole bit će objavljen u Vjesniku 15. lipnja.

Rokovi

4. i 5. srpnja od 8 do 16 sati predaja prijava

6. srpnja do 14 sati objava rezultata

7. srpnja od 8 do 16 sati upis

8. srpnja do 12 sati objava nepopunjenih mjesta

11. srpnja predaja prijava za drugi upisni krug

12. srpnja objava do 12 sati rezultata

13. srpnja od 8 do 16 sati upis

19. kolovoza posljednji rok za objavu nepopunjenih mjesta

22. kolovoza od 8 do 16 sati prijave za upis

23. kolovoza do 12 sati objava ljestvice poretka

24. i 25. kolovoza upis

Mirela LILEK

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u