Hrvatska slavi dan svoje, pobjedničke vojske

Objavljeno 28.05.2011 - Vijesti

Hrvatska slavi dan svoje, pobjedničke vojske

Od postrojavanja Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici do moderne Hrvatske vojske, članice NATO-a, proteklo je dvadeset godina

Na istom stadionu u povodu 20. obljetnice osnutka Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske održana je središnja svečanost. U nazočnosti državnog vrha postrojili su se pripadnici Oružanih snaga.

 

Nakon toga je na Jarunu, kao vrhunac cjelodnevnog programa, održana pokazna vježba Bojne za specijalna djelovanja i MUP-a, akrobacije pilota Krila oluje te svečani program Počasno-zaštitne bojne i hodni program orkestra OS-a RH.

 

Ministar obrane Davor Božinović istaknuo je da su danas Oružane snage RH pouzdan partner međunarodne zajednice, jamac sigurnosti zemlje, ali i oslonac građanima u elementarnim nepogodama, spremne za ispunjavanje cijelog spektra zadaća. Imate zašto biti ponosni na svoja dostignuća, poručio je ministar Božinović postrojenim pripadnicima Oružanih snaga RH.

 

Program na Jarunu završio je koncertom na otvorenom orkestra OS-a RH, klape HRM-a Sv. Juraj i klape MUP-a Sv. Mihovil na Malom jezeru.

 

Na Jarunu se tijekom dana mogao pogledati ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne, oprema i naoružanje postrojbi OS-a RH i MUP-a, izlošci Vojnog muzeja i Muzeja policije te se informirati o mogućnostima zapošljavanja u OSRH.  

 

Od oružja su svakako najzanimljiviji borbeno oklopno vozilo Patria, tenk M-84, zrakoplov MIG-21, helikopter MI-8 MTV, helikopter Bell 206, zrakoplov Fire Boss. Pogledajte kako je traktor pomogao zrakoplovu MIG-21 da završi na Jarunu. 

 

Još se mogla vidjeti i borbena i neborbena tehnika Hrvatske ratne mornarice, oprema kojom se koriste pripadnici Bojne za specijalna djelovanja, vozila te oprema kojom se služe pripadnici MUP-a i drugo. 

 

Ministar obrane Davor Božinović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić u povodu 20. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske danas su na Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski održali prijem za generale, admirale i zapovjednike iz Domovinskog rata.

 

 

Odavanje poštovanja poginulim braniteljima

 

U povodu Dana Oružanih snaga predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić te udruge iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće na Zidu boli, kod središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na Mirogoju.

 

U izaslanstvu Hrvatskog sabora uz predsjednika Luku Bebića bili su i potpredsjednici Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak i Josip Friščić. U izaslanstvu Vlade RH uz predsjednicu Jadranku Kosor bili su i ministar obrane Davor Božinović i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

 

Izaslanstvo Oružanih snaga RH predvodio je zamjenik načelnika Glavnog stožera OS-a RH general pukovnik Slavko Barić, a u izlaslanstvu su bili i zamjenik načelnika GS-a OS-a RH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac.

 

Vijenci su položeni i na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Za stradale u Domovinskom ratu u zagrebačkoj katedrali služena je misa zadušnica.

 

Premijerka Kosor istaknula je kako vjeruje da ćemo se danas u sjećanju na trenutke ponosa i domoljublja okupiti oko zajedničke ideje da budemo još hrabriji, složniji i odlučniji u svladavanju teškoća te na putu završetka pregovora za ulazak u Europsku uniju.

 

Na pitanje kakvo je stanje Oružanih snaga u Hrvatskoj danas, premijerka Kosor odgovorila je da je dobro. Mi smo ponosna članica NATO-a, zajedno sa svojim partnerima sudjelujemo u čuvanju mira diljem svijeta i dalje ćemo, unatoč teškoćama, raditi na osuvremenjivanju Oružanih snaga, rekla je premijerka te dodala da je to naša zadaća i da u ovom trenutku možemo biti iznimno ponosni.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u