100 minuta astronomije u Astronomskom centru Rijeka

Objavljeno 09.01.2019 - Zabava

100 minuta astronomije u Astronomskom centru Rijeka

U četvrtak, 10. siječnja 2019., s početkom u 10 sati, na Facebook Fan stranici Astronomski centar Rijeka započet će 100 minuta astronomije, projekt koji će spojiti astronomske entuzijaste diljem Hrvatske.

Tijekom sto minuta, na javni post na spomenutoj stranici više od 5.000 pratitelja, kao i oni koji će to tek postati, moći će postaviti pitanja iz područja astronomije. Odgovor će dolaziti od strane članova Akademskog astronomskog društva Rijeka i djelatnika Rijeka sporta d.o.o., tvrtke koja upravlja Astronomskim centrom Rijeka.

Osim postavljanja pitanja, sudionici manifestacije potaknuti su da na društvenim mrežama koriste oznake #100HoursOfAstronomy i #IAU100 jer time postaju potencijalni dobitnici jednog od dva teleskopa koje dodjeljuje organizator ovog planetarnog eventa.

Astronomski centar Rijeka ovime se priključuje obilježavanju 100 godina astronomskih otkrića. Također, ovim je manifestacijom krenulo obilježavanje 10 godina Astronomskog centra Rijeka.

O manifestaciji 100 sati astronomije
100 sati astronomije bio je jedan od najvećih događaja 2009. godine koja se obilježavala kao Međunarodna godina astronomije. U siječnju 2019. godine 100 sati astronomije ponovo se održava, ovog puta kao dio obilježavanja 100 godine astronomskih otkrića u organizaciji Međunarodne astronomske unije (IAU 100 celebrations).
Cilj 100 sati astronomije je različitim aktivnostima uključiti javnost, a trajat će četiri dana i noći, od 10. do 13. siječnja 2019. godine. U navedenom periodu, stotine lokalnih događanja organizirat će se u znanstvenim centrima od strane astronomskih entuzijasta diljem svijeta, uključujući promatranje kroz teleskope, izložbe, posebne show-ove i drugo.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u