10 Iznenađujućih zdravstvenih koristi od seksa

Objavljeno 02.01.2021 - Ona&On

10 Iznenađujućih zdravstvenih  koristi od seksa

Zbog Seksa se ne osjeća samo dobro, on također može biti i dobro za vas. Evo što zdrav seksualni život može učiniti za vas.

1. Pomaže u održavanju imunološkog sustava

“Seksualno aktivnim osobama treba manje dana bolovanja”, kaže dr. Yvonne K. Fulbright, stručnjakinja za seksualno zdravlje.

Ljudi koji imaju spolne odnose imaju višu razinu onoga što brani vaše tijelo od klica, virusa i drugih uljeza. Istraživači sa Sveučilišta Wilkes u Pennsylvaniji otkrili su da su studenti koji su imali spolne odnose jednom ili dva puta tjedno imali višu razinu određenog protutijela u odnosu na studente koji su rjeđe imali spolni odnos.

I dalje biste trebali raditi sve druge stvari koje čine vaš imunološki sustav zdravim, kao što su:

– Jesti ispravno.
– Ostati aktivni.
– Naspavati se dovoljno.
– Koristiti kondom ako ne znate oba svoja statusa spolno prenosivih bolesti.

2. Pojačava vaš libido

Čeznete za živahnijim seksualnim životom? “Seks će poboljšati seks i poboljšati vaš libido”, kaže dr. Lauren Streicher. Pomoćnica je kliničkog profesora porodništva i ginekologije na Medicinskom fakultetu Feinberg Sveučilišta Northwestern u Chicagu.

Za žene koje imaju seksualne odnose podmazivanje rodnice, protok krvi i elastičnost, kaže ona, sve to čini da se seks osjeća bolje i pomaže vam da za njim žudite.

3. Poboljšava kontrolu mokraćnog mjehura kod žena

Snažno dno zdjelice važno je za izbjegavanje inkontinencije, što će utjecati na oko 30% žena u nekom trenutku njihova života.

Dobar seks je poput treninga za vaše mišiće dna zdjelice. Kada doživite orgazam, to uzrokuje kontrakcije tih mišića, što ih jača.

4. Smanjuje krvni tlak

Istraživanja sugeriraju vezu između spola i nižeg krvnog tlaka, kaže dr. Joseph J. Pinzone. Izvršni je direktor i medicinski direktor Amai Wellnessa.

“Bilo je mnogo studija”, kaže on. “Jedna značajna studija otkrila je da su spolni odnosi specifično (a ne samozadovoljavanje) snizili sistolički krvni tlak.” To je prvi broj na vašem testu krvnog tlaka.

5. Ubraja se kao vježba

“Seks je stvarno sjajan oblik vježbanja”, kaže Pinzone. Neće zamijeniti traku za trčanje, ali računa se kao nešto.

Seks koristi oko pet kalorija u minuti, četiri kalorije više od gledanja televizije, ubrzava vam puls i koristi razne mišiće.

Zato se zaposlite! Možda ćete čak htjeti očistiti svoj raspored kako biste redovito odvajali vrijeme. “Kao i kod vježbanja, dosljednost pomaže maksimizirati koristi”, kaže Pinzone.

6. Smanjuje rizik od srčanog udara

Dobar seksualni život dobar je za vaše srce. Osim što je izvrstan način za povišenje pulsa, seks pomaže u održavanju ravnoteže razine estrogena i testosterona.

“Kad je bilo koji od njih nizak, počinjete imati puno problema, poput osteoporoze, pa čak i srčanih bolesti”, kaže Pinzone.

Češće seksanje može vam pomoći. Tijekom jednog istraživanja, muškarci koji su imali spolne odnose barem dva puta tjedno imali su upola manje šanse da umru od srčanih bolesti nego muškarci koji su imali spolni odnos rijetko.

7. Smanjuje bol

Prije nego što posegnete za aspirinom, pokušajte doživjeti orgazam.

“Orgazam može blokirati bol”, kaže dr. Barry R. Komisaruk, ugledni profesor usluga na Rutgersu, Državno sveučilište u New Jerseyu. Oslobađa hormon koji pomaže podići prag boli.

Stimulacija bez orgazma također može učiniti trik. “Otkrili smo da vaginalna stimulacija može blokirati kronične bolove u leđima i nogama, a mnoge su nam žene rekle da genitalna samostimulacija može smanjiti menstrualne grčeve, artritične bolove, a u nekim slučajevima čak i glavobolju”, kaže Komisaruk.

8. Manja vjerojatnost za dobivanje raka prostate

Ako idete za guštom, to će vam pomoći u uklanjanju raka prostate.

Muškarci koji su često ejakulirali (najmanje 21 puta mjesečno) rjeđe su oboljeli od karcinoma prostate tijekom jedne studije koja je objavljena u Journal of American Medical Association.

Ne trebate partnera da biste iskoristili ovu korist: Seksualni odnosi, noćna emisija i samozadovoljavanje bili su dio jednadžbe.

Nije jasno da je seks bio jedini razlog koji je bio važan u toj studiji. Mnogo čimbenika utječe na rizik od raka. Ali više seksa neće naštetiti.

9. Poboljšava san

Nakon seksa možete brže klimnuti glavom i to s dobrim razlogom.

“Nakon orgazma, oslobađa se hormon prolaktin koji je odgovoran za osjećaj opuštenosti i pospanosti” nakon seksa, kaže Sheenie Ambardar, dr. Med. Ona je psihijatar u zapadnom Hollywoodu u Kaliforniji.

10. Ublažava stres

Bliskost s partnerom može smiriti stres i tjeskobu.

Ambardar kaže da dodirivanje i grljenje mogu osloboditi prirodni hormon vašeg tijela. Seksualno uzbuđenje oslobađa moždanu kemikaliju koja pojačava sustav zadovoljstva i nagrađivanja vašeg mozga.

Seks i intimnost mogu potaknuti i vaše samopoštovanje i sreću, kaže Ambardar. To nije samo recept za zdrav život, već i sretan

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u